Μπορέλ για Oruc Reis: Ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση- Βερολίνο: Λυπηρό, μη συνετό βήμα

Μπορέλ για Oruc Reis: Ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση- Βερολίνο: Λυπηρό, μη συνετό βήμα Facebook Twitter
EPA
0

«Αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε κλιμάκωση», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει ξανά για έρευνες το Oruc Reis, ενώ το Βερολίνο έκανε λόγο για μη συνετό βήμα.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής χαρακτήρισε λυπηρή τη νέα τουρκική Navtex «που επηρεάζει την Ελλάδα». «Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα», είπε ο Μπορέλ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη», υπογράμμισε ακόμη και τόνισε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση».

Η αντίδραση του Βερολίνου

Το Βερολίνο έκανε λόγο για λυπηρό και μη συνετό βήμα, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας για το Oruc Reis.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην τουρκική Navtex.

Το βήμα αυτό «θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε ακόμη ο Ζάιμπερτ και επανέλαβε την πάγια θέση του Βερολίνου:

«Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Σε ερώτηση για το αν η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, απάντησε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Σε Ελλάδα και Κύπρο αύριο ο Μάας

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, ανακοίνωσε την αυριανή επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο, για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν επισκέπεται και την Τουρκία, η εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ