Δένδιας για Oruc Reis: Η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας

Δένδιας για Oruc Reis: Η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας Facebook Twitter
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις νέες κινήσεις της Τουρκίας
0

«Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας, που ενημέρωσε τους εταίρους του για τις νέες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, κατηγόρησε στις δηλώσεις του την Άγκυρα ότι ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Το Oruc Reis απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια σήμερα. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το ερευνητικό πλοίο θα εκτελεί έως τις 22 Οκτωβρίου σεισμικές έρευνες, φτάνοντας ακόμη και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, η Ελλάδα απάντησε στις κινήσεις της Τουρκίας εκδίδοντας αντι-Navtex. Αυτή αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ