Κλιμάκωση από την Άγκυρα: Απέπλευσε το Oruc Reis - Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Μισέλ

Κλιμάκωση από την Άγκυρα: Απέπλευσε το Oruc Reis - Ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Μισέλ Facebook Twitter
0

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis απέπλευσε και κατευθύνεται σε θαλάσσια περιοχή πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μία κίνηση κλιμάκωσης από την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με την NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια, το τουρκικό πλοίο θα εκτελεί σεισμικές έρευνες φτάνοντας ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, από σήμερα έως και τις 22 Οκτωβρίου. Η νέα οδηγία αναφέρει πως το σκάφος θα κινηθεί νότια του Καστελλόριζου, συνεχίζοντας τις έρευνες στην περιοχή, συνοδευόμενο από τα πλοία Ataman και Cengiz Han.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαρλ Μισέλ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα επιστρέψει εσπευσμένα από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο», είπε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας παραπέμποντας στη δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».

Με μια αυστηρή ανακοίνωση η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για τη Navtex που εξέδωσε για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει μεταξύ άλλων λόγο για μείζονα κλιμάκωση κι ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ σημειώνει ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο.

Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου είχε συμφωνηθεί να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την ένταση. 

Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων ενώ, αύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM