ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Χιλιάδες καρχαρίες μπορεί να σφαγιαστούν για το εμβόλιο του κορωνοϊού, υποστηρίζουν οικολόγοι

Χιλιάδες καρχαρίες μπορεί να σφαγιαστούν για το εμβόλιο του κορωνοϊού, υποστηρίζουν οικολόγοι Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες χιλιάδες καρχαρίες απειλούνται με σφαγή για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προειδοποιούν μέλη ομάδας προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως έως μισό εκατομμύριο καρχαρίες θα μπορούσαν να θανατωθούν για να καλύψουν τις ανάγκες για τις παγκόσμιες προμήθειες του εμβολίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Telegraph και το Sky News, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται από ορισμένες φαρμακευτικές που ετοιμάζουν υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 είναι το σκουαλένιο, ένα φυσικό έλαιο που παράγεται στο συκώτι των καρχαριών. Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται επί του παρόντος ως ανοσοενισχυτικό στην ιατρική - ένα συστατικό που αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου δημιουργώντας μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν συνθετικές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν την απειλή πληθυσμών καρχαριών, αλλά τα δημοσιεύματα που φιλοξενούν όσα υποστηρίζουν τα μέλη της οικολογικής ομάδας, αναφέρουν πως κάποιες φαρμακευτικές χρησιμοποιούν επί του παρόντος σκουαλένιο από καρχαρίες για την παραγωγή εμβολίων γρίπης.

Τα μέλη της Shark Allies, μιας ομάδας με έδρα την Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι εάν ο παγκόσμιος πληθυσμός λάβει μία δόση εμβολίου COVID-19 που θα περιέχει το ηπατικό έλαιο, περίπου 250.000 καρχαρίες θα πρέπει να σφαγιαστούν. Εάν απαιτηθούν δύο δόσεις, κάτι που είναι πιθανό σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα αυξηθεί σε μισό εκατομμύριο.

Η Stefanie Brendl, επικεφαλής της Shark Allies, δήλωσε: «Το να αποσπάται η ουσία από άγριο ζώο, δεν πρόκειται ποτέ να είναι βιώσιμη λύση, ειδικά αν είναι ένα κορυφαίο αρπακτικό που δεν αναπαράγεται σε τεράστιο αριθμό. Υπάρχουν τόσα πολλά άγνωστα για την πανδημία όπως το πόσο μεγάλη σε διάρκεια θα είναι και πόσες δόσεις θα χρειαστεί να λάβουμε. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε καρχαρίες, ο αριθμός των καρχαριών που θα σφαγιαστούν για αυτό το προϊόν θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός, χρόνο με το χρόνο με το χρόνο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου τρία εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο για σκουαλένιο, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά και λάδια μηχανής. Υπάρχουν φόβοι ότι μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης για το έλαιο θα μπορούσε να απειλήσει τους πληθυσμούς τους και αυτό να σημαίνει πως περισσότερα είδη θα κινδυνέψουν, ειδικά αυτά που μπορούν να δώσουν μεγάλες ποσότητες της ουσίας. Η ομάδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία στο διαδίκτυο με την οποία ζητά να γίνει χρήση συνθετικού παραγώγου της ουσίας  και όχι του φυσικού ελαίου από τους καρχαρίες.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM