Απεργία την Πρωτομαγιά

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι χρησιμοποιεί σκύλους για να μυρίζουν τον κορωνοϊό

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι χρησιμοποιεί σκύλους για να μυρίζουν τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Ένας από τους εκπαιδευμένου σκύλους για τον κορωνοϊό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Lehtikuva, Reuters
0

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι έχουν την ευκαιρία να υποβληθούν σε εθελοντικό τεστ για κορωνοϊό που χρειάζεται μόλις 10 δευτερόλεπτα και το κάνει ένας σκύλος. 

Οι πρώτοι τέσσερις σκύλοι ξεκίνησαν σήμερα το «έργο» τους στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που στόχο έχει τον εντοπισμό λοιμώξεων χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα που συλλέγεται άρτι αφιχθέντες επιβάτες.

Τους τελευταίους μήνες, τα διεθνή αεροδρόμιο έχουν επιστρατεύσει διάφορες μεθόδους ανίχνευσης του κορωνοϊού σε ταξιδιώτες. Ωστόσο, ερευνητές στη Φινλανδία υποστηρίζουν πως η χρήση σκύλων μπορεί να αποδειχθεί φθηνότερη, ταχύτερη και πιο αποτελεσματική. 

Αφού οι επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό πάρουν τις αποσκευές τους, καλούνται να σκουπίσουν τον λαιμό τους για να συλλέξουν δείγματα ιδρώτα και να αφήσουν τα μαντίλια σε ένα κουτί. Πίσω από έναν τοίχο, ένας εκπαιδευτής τοποθετεί το κουτί δίπλα σε δοχεία με διαφορετικές μυρωδιές και ο σκύλος πιάνει δουλειά. 

Οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν έναν ασθενή με κορωνοϊό μέσα σε 10 δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία χρειάζεται ένα λεπτό για να ολοκληρωθεί, λένε οι ερευνητές. Αν ένας σκύλος δώσει σήμα για θετικό αποτέλεσμα, ο επιβάτης οδηγείται στο κέντρο υγείας του αεροδρομίου για δωρεάν τεστ κορωνοϊού. 

Γιατί σκύλοι;

Οι σκύλοι διαθέτουν οξεία όσφρηση και από καιρό χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια για να εντοπίζουν βόμβες, ναρκωτικά και άλλα λαθραία είδη στις αποσκευές. 

Επίσης έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ασθένειες όπως καρκίνος και ελονοσία. Οπότε εν μέσω πανδημίας, η εκπαίδευση σκύλων για ανίχνευση του Covid-19 έγινε προφανής επιλογή, λέει η Anna Hielm-Bjorkman, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι που παρακολουθεί την δοκιμή. 

Και φαίνεται πως κάνουν καλά τη δουλειά τους, προσθέτει η ίδια. Στο πρώτο στάδιο της δοκιμής, οι σκύλοι μύρισαν τον κορωνοϊό σε ένα άτομο ασυμπτωματικό ή πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Τον εντόπισαν σε προγενέστερο στάδιο από ένα τεστ PCR, το πιο ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο για τον νέο κορωνοϊό. 

Οι σκύλοι δείχνουν να μην προσβάλλονται εύκολα από κορωνοϊό, παρόλο που έχουν καταγραφεί μερικές περιπτώσεις. Άλλά ζώα όπως οι γάτες δείχνουν να είναι πολύ πιο ευάλωτα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι σκύλοι αναπτύσσουν συμπτώματα ή πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. 

Πώς το κάνουν;

Οι σκύλοι που εκπαιδεύονται για να αναγνωρίζουν την οσμή του ιού, τον εντοπίζουν μυρίζοντας δείγματα ούρων ή σάλιου, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. 

Η Hielm-Bjorkman είπε πως με την ομάδα της εκπαίδευσαν τους σκύλους κάνοντας έναν συγκεκριμένο ήχο μόλις οι σκύλοι υποδείκνυαν ένα θετικό δείγμα -«και ναι, με λιχουδιά επίσης», λέει. Όταν οι σκύλοι μύριζαν ένα αρνητικό δείγμα, δεν συνέβαινε τίποτα, οπότε προχωρούσαν στο επόμενο. 

Η Wise Nose, μια οργάνωση που εξειδικεύεται στον εντοπισμό μέσω οσμής, συνεργάστηκε με τους επιστήμονες για την εκπαίδευση 16 σκύλων, τέσσερις εκ των οποίων ξεκίνησαν να «εργάζονται» στο αεροδρόμιο αυτήν την εβδομάδα. έξι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να εργαστούν σε θορυβώδες περιβάλλον. 

Δηλαδή ο κορωνοϊός έχει μυρωδιά; 

Αυτό πιστεύουν οι ερευνητές. Ωστόσο, τι ακριβώς εντοπίζουν οι σκύλοι όταν μυρίζουν τον κορωνοϊό είναι το βασικότερο ερώτημα, λέει η Hielm-Bjorkman. 

«Γνωρίζουμε πώς το εντοπίζουν οι σκύλοι -από την μυρωδιά- αλλά δεν έχουμε ιδέα τι ακριβώς εντοπίζουν», είπε. «Αν το ανακαλύψουμε, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε χιλιάδες σκύλους σε όλο τον κόσμο». 

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διερευνούν αν ένα μολυσμένο άτομο εκκρίνει κάποια χημική ουσία που μπορούν να μυρίσουν οι σκύλοι. Γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε «πολύ ισχυρές αποδείξεις» πως η μυρωδιά του ιδρώτα ενός μολυσμένου ατόμου ήταν διαφορετική με τρόπο που μπορούσαν να διαισθανθούν οι σκύλοι. 

Θα μπορούσε να καθιερωθεί όλο αυτό;

Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Φινλανδία είναι το πρώτο που χρησιμοποιείται σε αεροδρόμιο. Η Susanna Paavilainen, διευθύντρια της Wise Nose, είπε πως στόχος της είναι να έχει 1 σκύλους να εργάζονται στο αεροδρόμιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και η Hielm-Bjorkman από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι είπε πως θα συλλέξει δεδομένα μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να υλοποιηθούν περισσότερα τέτοια προγράμματα. Πρόσφατα, δοκιμές σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ εξέτασαν πώς οι σκύλοι θα μπορούσαν να ανιχνεύουν τον κορωνοϊό. 

Στη Φινλανδία, ερευνητές δήλωσαν πως αν το πιλοτικό πρόγραμμα αποδειχθεί αποτελεσματικό, οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οίκους ευγηρίας για να εξετάζουν τους ενοίκους ή νοσοκομεία για να αποφευχθούν οι περιττές καραντίνες για τους επαγγελματίες υγείας. 

Σύμφωνα με την Perala, η Φιλναδία θα χρειαζόταν 700 με 1.000 σκυλιά που θα εντοπίζουν τον κορωνοϊό για να καλύψει σχολεία, εμπορικά κέντρα και γηροκομεία, αλλά πως περισσότερα εκπαιδευμένα ζώα -και εκπαιδευτές- θα χρειάζονταν για ακόμη μεγαλύτερη κάλυψη. «Θα κρατούσαμε την χώρα μας ανοιχτή αν είχαμε αρκετούς σκύλους», σημείωσε.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ