Τα Μπαρμπείντος «βγάζουν» τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους

Τα Μπαρμπείντος «βγάζουν» τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους Facebook Twitter
Τα Μπαρμπείντος απομακρύνουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους (EPA)
0

Τα Μπαρμπέιντος προτίθενται να απομακρύνουν την Βασίλισσα Ελισάβετ από τη θέση του αρχηγού κράτους και να γίνουν δημοκρατία.

«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το αποικιακό παρελθόν», δήλωσε η κυβέρνηση του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.

Στόχος δε, είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του έθνους από τη Βρετανία, το Νοέμβριο του 2021.

«Αυτή είναι η απόλυτη δήλωση εμπιστοσύνης για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε στην ομιλία της η πρωθυπουργός Mia Mottley.

Σε απάντησή του το Μπάκιγχαμ είπε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης και του λαού των Μπαρμπέιντος.

Πηγή προκείμενη στη βασιλική οικογένεια, που επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η ιδέα αυτή δεν ήταν ξαφνική. «Έχει αναφερθεί και συζητήθηκε δημοσίως πολλές φορές», δήλωσε ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντιμόντ.

Τα Μπαρμπείντος είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966.

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ο συνταγματικός μονάρχης. Τα Μπαρμπέιντος εξαρτώταν μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ζάχαρης, όμως πλέον η οικονομία τους έχει διαφοροποιηθεί με επενδύσεις στον τουρισμό.

Εάν συμβεί αυτό, τα Μπαρμπέιντος δεν θα είναι η πρώτη πρώην βρετανική αποικία στην Καραϊβική που έγινε δημοκρατία.

Η Γουιάνα έκανε αυτό το βήμα το 1970, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ακολούθησαν το 1976 και η Ντομίνικα το 1978. Και οι τρεις έμειναν μέσα στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, μια ένωση πρώην βρετανικών αποικιών και τρεχουσών οικονομικών, κυρίως, εξαρτήσεων, μαζί με ορισμένες χώρες που δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM