Τα Μπαρμπείντος «βγάζουν» τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους

Τα Μπαρμπείντος «βγάζουν» τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους Facebook Twitter
Τα Μπαρμπείντος απομακρύνουν τη Βασίλισσα Ελισάβετ από αρχηγό κράτους (EPA)
0

Τα Μπαρμπέιντος προτίθενται να απομακρύνουν την Βασίλισσα Ελισάβετ από τη θέση του αρχηγού κράτους και να γίνουν δημοκρατία.

«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το αποικιακό παρελθόν», δήλωσε η κυβέρνηση του νησιωτικού έθνους της Καραϊβικής.

Στόχος δε, είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως για την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του έθνους από τη Βρετανία, το Νοέμβριο του 2021.

«Αυτή είναι η απόλυτη δήλωση εμπιστοσύνης για το ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε στην ομιλία της η πρωθυπουργός Mia Mottley.

Σε απάντησή του το Μπάκιγχαμ είπε ότι αυτό είναι καθαρά θέμα της κυβέρνησης και του λαού των Μπαρμπέιντος.

Πηγή προκείμενη στη βασιλική οικογένεια, που επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι η ιδέα αυτή δεν ήταν ξαφνική. «Έχει αναφερθεί και συζητήθηκε δημοσίως πολλές φορές», δήλωσε ο βασιλικός ανταποκριτής του BBC Τζόνι Ντιμόντ.

Τα Μπαρμπείντος είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα και πλούσια νησιά της Καραϊβικής, που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1966.

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει ο συνταγματικός μονάρχης. Τα Μπαρμπέιντος εξαρτώταν μέχρι πρόσφατα σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ζάχαρης, όμως πλέον η οικονομία τους έχει διαφοροποιηθεί με επενδύσεις στον τουρισμό.

Εάν συμβεί αυτό, τα Μπαρμπέιντος δεν θα είναι η πρώτη πρώην βρετανική αποικία στην Καραϊβική που έγινε δημοκρατία.

Η Γουιάνα έκανε αυτό το βήμα το 1970, λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Το Τρινιντάντ και Τομπάγκο ακολούθησαν το 1976 και η Ντομίνικα το 1978. Και οι τρεις έμειναν μέσα στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, μια ένωση πρώην βρετανικών αποικιών και τρεχουσών οικονομικών, κυρίως, εξαρτήσεων, μαζί με ορισμένες χώρες που δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM