Το σπίτι της Ρόζα Παρκς εκτίθεται στη Νάπολη

Το σπίτι της Ρόζα Παρκς εκτίθεται στη Νάπολη Facebook Twitter
Το «σπίτι» της Ρόζα Παρκς εκτίθεται στη Νάπολη ((Wikimedia Commons)
0

Στη Νάπολη της Ιταλίας εκτίθεται το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Ράιαν Μεντόζα, ο οποίος συναρμολόγησε το σπίτι της ακτιβίστριας Ρόζα Παρκς.

Το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Ράιαν Μεντόζα θα εκτίθεται στο Cortile d'Onore στο Βασιλικού Παλάτι και θα είναι ανοιχτό για το κοινό με δωρεάν είσοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σήμερα στις 6 μ.μ. τοπική ώρα παρουσιάζεται το έργο «Almost Home - The Rosa Parks House Project» στοPalazzo Reale της Νάπολης, παρουσία του ίδιου του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Με χορηγία του ιδρύματος Morra Greco, το έργο περιλαμβάνει την έκθεση του σπιτιού της Ρόζα Παρκς, της Αφρο-Αμερικανίδας ακτιβίστριας η οποία, στη 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη αυτή, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες, και βοήθησε έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».

Η έκθεση, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση των Μουσείων της Καμπανία, αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος του «Παγκόσμιο Φόρουμ για την Εκπαίδευση».

Το σπίτι της Ρόζα Παρκς, που αρχικά βρισκόταν στην πόλη του Ντιτρόιτ, σώθηκε από την κατεδάφιση και ανακατασκευάστηκε από τον καλλιτέχνη Ράιαν Μεντόζα, ο οποίος το 2016 αποφάσισε να το προστατεύσει από την παραμέληση.

Το παλαιό εγκαταλελειμμένο σπίτι είχε αγοραστεί στο παρελθόν από την εγγονή της Παρκς, Ρέα Μακόλεϊ, η οποία, είχε επιχειρήσει να το ανακαινίσει αλλά χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, δεν τα κατάφερε.

Όταν όμως έμαθε για το έργο του Μεντόζα «Ο Λευκός Οίκος», στο οποίο ο καλλιτέχνης είχε αναπροσαρμόσει την πρόσοψη ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Ντιτρόιτ, το έβαψε ξανά λευκό και στη συνέχεια το εξέθεσε στο Art Rotterdam, επικοινώνησε μαζί του και του εξέφρασε την πρόθεσή της να του παραχωρήσει το σπίτι της Παρκς.

«Κατανοώντας τη σημασία του σπιτιού ως σύμβολο της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, πολύ συχνά διχασμένη από επιχειρήσεις που προσπαθούν να αφαιρέσουν αντί να ανοικοδομήσουν, ο Μεντόζα παίρνει μαζί του το σπίτι της Παρκς και, αφού το παρουσίασε στο Παρίσι και στο Πρόβιντενς στο WaterFire Arts Center, το μεταφέρει τώρα στη Νάπολη, την πόλη που τον υποδέχτηκε και τον φιλοξένησε για πολλά χρόνια» αναφέρει σχετική δήλωση.

Ο Μεντόζα έφτασε στη Νάπολη το 1992 και έζησε εκεί για περίπου δεκαπέντε χρόνια».

«Τα μέρη του σπιτιού φέρουν τα σημάδια και τις πληγές της ιστορίας. Κατά συνέπεια, είναι οι καθρέφτες αυτών των διαδικασιών και κατά καιρούς καταφέρνουν να αναδείξουν τα κενά και τις αντιφάσεις τους. Με το «Almost Home - The Rosa Parks House Project», ο Μεντόζα διατηρεί ζωντανή τη μνήμη της Ρόζα Παρκς και όλων εκείνων που έζησαν στο σπίτι σε μια δραματική και συγκρουόμενη ιστορική στιγμή στην αμερικανική ιστορία, των οποίων η ταυτότητα, αναβιώνει σήμερα μέσα από το κίνημα του Black Lives Matter».

Με πληροφορίες του Associated Press/Riforma.it

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM