Να μην ανοίξει πρώτο πυρ σε ελληνικά πλοία γύρω από το Oruc Reis δόθηκε εντολή στο τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Sabah». 

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, δόθηκε εντολή στο πολεμικό ναυτικό «να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Μιλιέτ», η απόφαση για τη νέα οδηγία ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας υπό τον Ερντογάν, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι κινήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.

 

Όπως αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει θέση» για το θέμα, αλλά είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και των διαβουλεύσεων.

 

Στη συνεδρίαση, πάντως, τονίστηκε πως, παρότι η Ελλάδα φέρνει σε διεθνείς πλατφόρμες το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι έχει και δίκιο, δίνοντας γραμμή στους υπουργούς να επιμένουν στο ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

 

Εξ 'ου και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη ότι «εμείς μπορούμε να προσέλθουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, σε αντίθεση με την Αθήνα που δεν έχει τα κότσια».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr