Απεργία την Πρωτομαγιά

Νέο βίντεο- σοκ αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ: Έβαλαν σακούλα στο κεφάλι συλληφθέντα που πέθανε

Νέο βίντεο- σοκ αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ: Έβαλαν σακούλα στο κεφάλι συλληφθέντα που πέθανε Facebook Twitter
0

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας, με θύμα 41χρονο μαύρο, το οποίο είχε τραγική κατάληξη.

Ο 41χρονος Ντάνιελ Προυντ- ένας άοπλος μαύρος άνδρας που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα- πέθανε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί του έβαλαν σακούλα στο κεφάλι και πίεζαν το πρόσωπό του στον δρόμο για δύο λεπτά.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάρτιο- δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που πυροδότησε παγκόσμιο κίνημα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού- αλλά ήρθε τώρα στη δημοσιότητα, έπειτα από την αποκάλυψη του βίντεο από τις κάμερες που έφεραν πάνω τους οι αστυνομικοί.

Το βίντεο της σύλληψης (προσοχή, σκληρές εικόνες)

 

 

 

Το χρονικό της σύλληψης

Ο Ντάνιελ Προυντ, πατέρας πέντε παιδιών που εργαζόταν σε αποθήκη, στις 23 Μαρτίου είχε επισκεφθεί τον αδελφό του στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Ο δεύτερος, Τζο Προυντ, κάλεσε την αστυνομία, επειδή ο 41χρονος έπασχε από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

«Έκανα την κλήση για να παρασχεθεί βοήθεια στον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν. Ποια είναι η ποινή τους; Σκότωσαν έναν ανυπεράσπιστο μαύρο άνδρα. Έναν γιο, έναν αδελφό, έναν θείο», δήλωσε ο Τζο Προυντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η οικογένεια του θύματος.

Ο Ντάνιελ Προυντ έτρεχε γυμνός στους δρόμους. Το βίντεο δείχνει ότι συμμορφώθηκε αμέσως όταν έφτασαν οι αστυνομικοί και του είπαν να πέσει στο έδαφος και να βάλει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του. Ακούγεται να λέει «εννοείται, εννοείται».

Στη συνέχεια γίνεται ανήσυχος, βρίζει κατά διαστήματα τους αστυνομικούς γύρω του και τους φτύνει, αλλά δεν φαίνεται να προβάλει αντίσταση. Ο 41χρονος τους είπε ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό και εκείνοι του έβαλαν μια «κουκούλα για πτύελα», που χρησιμοποιείται για να προστατεύσει τους αστυνομικούς από το σάλιο του υπόπτου.

Ένας από τους αστυνομικούς- όπως φαίνεται στο βίντεο- πιέζει κάτω με τα δύο του χέρια το κεφάλι του Προυντ και του λέει «σταμάτα να φτύνεις». Όταν σταμάτησε να κινείται και ησύχασε, ένας αστυνομικός σχολίασε «είναι αρκετά παγωμένος».

Οι διασώστες προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Ντάνιελ Προυντ προτού τον παραλάβει το ασθενοφόρο. Βγήκε από τη μηχανική υποστήριξη μία εβδομάδα αργότερα, στις 30 Μαρτίου.

«Ασφυξία» η αιτία θανάτου

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που επικαλείται η εφημερίδα του Ρότσεστερ Democrat and Chronicle, ο θάνατος προήλθε από ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από «επιπλοκές ασφυξίας σε συνθήκες σωματικού περιορισμού». Στις επιπλοκές αναφέρεται και το PCP, ένα ισχυρό παραισθησιογόνο φάρμακο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας είπε ότι η υπόθεση δεν είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα γιατί «πήρε μήνες» για να διατεθεί το υλικό της αστυνομίας. Σε ανακοίνωση, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης έκανε λόγο για τραγωδία και ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα. Οι αστυνομικοί που εμπλέκονται δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ