ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος είναι ο άνθρωπος «που ο Πούτιν φοβάται περισσότερο»

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος είναι ο άνθρωπος «που ο Πούτιν φοβάται περισσότερο» Facebook Twitter
0

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Σιβηρία μετά τη «δηλητηρίασή» του, όπως λένε οι υποστηρικτές του, είναι μάλλον ο άνθρωπος που «ο Βλαντίμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο».

Συγκεκριμένα, το 2012 η Wall Street Journal ήταν εκείνη που τον περιέγραψε ως τον άνθρωπο που ο Βλάντιμιρ Πούτιν φοβάται περισσότερο.

Ο 44χρονος Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, είναι Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής που δίνει μάχη για τη ζωή του. O Nαβάλνι δήλωνε ότι θέλει να ανατρέψει το διεφθαρμένο, όπως το αποκαλεί, καθεστώς του Κρεμλίνου. Συμμετέχει τακτικά στη Ρωσική Πορεία από το 2009, είναι ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στην Ρωσία, στα εγχώρια και διεθνή μέσα, ως κριτικός της διαφθοράς και του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος είναι ο άνθρωπος «που ο Πούτιν φοβάται περισσότερο» Facebook Twitter

Έχει οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του Ρώσου Προέδρου και των συμμάχων του, ενώ αντέδρασε έντονα στο δημοψήφισμα του Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος με το οποίο ο Πούτιν έχει δικαίωμα να είναι πρόεδρος έως το 2036. Επίσης συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας.

Του έχει απαγορευτεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών, ενώ έχει καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, τον Ιούλιο του 2013 και τον Δεκέμβριο του 2014.

Το Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ όπου κατηγορεί για διαφθορά τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ποιος είναι ο άνθρωπος «που ο Πούτιν φοβάται περισσότερο» Facebook Twitter

Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια να επισκεφθούν τον Αλεξέι Ναβάλνι

Γερμανοί γιατροί έλαβαν άδεια να δουν τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι. «Οι γιατροί που ήρθαν με αυτή τη πτήση από τη Νυρεμβέργη (που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ προκειμένου να μεταφέρει τον Ναβάλνι στη Γερμανία) και στους οποίους αρχικά [οι ρωσικές αρχές] είχαν αρνηθεί την πρόσβαση στον ασθενή, την απέκτησαν πριν από μόλις μερικά λεπτά», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, το «δεξί χέρι» του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, χαιρετίζοντας μια «θετική εξέλιξη».

«Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε επιλύσει την κατάσταση», πρόσθεσε ωστόσο ο Βολκόφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Ναβάλνι δεν έχει ακόμη, όπως είπε, αποτελέσει αντικείμενο μιας «διάγνωσης» ή «ανάλυσης».

«Κανένα αξιόπιστο δεδομένο, κανένα ανεξάρτητο δεδομένο δεν μας είναι προσβάσιμο και το αίτημά μας παραμένει το ίδιο: οφείλουμε να τον μεταφέρουμε σε έναν τόπο, στο Βερολίνο, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει αντικείμενο μιας ανεξάρτητης ανάλυσης του τι του συμβαίνει», είπε ο Βολκόφ.

Ο Βολκόφ απευθύνθηκε επίσης στους Ευρωπαίους ηγέτες: «ζητάμε από τον καθέναν ξεχωριστά να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες (για μια μεταφορά στη Γερμανία), γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο».

Ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας πάνω του

Την ίδια ώρα, ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας εντοπίστηκαν πάνω στον Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας. Οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι δηλητηριάστηκε καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι τσάι. Σε δείγματα από τα μαλλιά και τα χέρια του Ναβάλνι, που εξετάστηκαν στα εργαστήρια της αστυνομίας, εντοπίστηκαν ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.

Για τα ευρήματα αυτά ενημερώθηκαν οι γιατροί. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο αρχίατρος του νοσοκομείου του Ομσκ δήλωσε ότι η διάγνωση για τον Ναβάλνι είναι πως πάσχει από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο αρχίατρος, Αλεξάντρ Μουρακόφσκι, μίλησε και εκείνος για ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών, που βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάχτυλα του 44χρονου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου της Ρωσίας στο οποίο νοσηλεύεται ο Αλεξέι Ναβάλνι επέτρεψαν σήμερα τη μεταφορά του στο εξωτερικό.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ