Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και πως η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή.

 

Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα και κάλεσε την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

 

«Ο δρόμος προς μια λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Δεν επιδιώκουμε οποιεσδήποτε αχρείαστες περιπέτειες ούτε εντάσεις», τόνισε.

 

Σημείωσε επίσης πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. 

 

«Η Τουρκία δεν έχει κάτι τίποτα, πέρα από νόμιμες ενέργειες με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τη Λιβύη» ανέφερε προσθέτοντας πως, παρότι δεν υπάρχει πρόθεση να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα καμιάς χώρας στην περιοχή, δεν θα επιτρέψει αντιστοίχως να καταπατηθούν τα δικά της. 

 

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης επέκρινε το Γάλλο ομόλογό του για τη στάση του κατά της χώρας του: «Ο Μακρόν και άλλοι σαν κι αυτόν θέλουν απλώς να επαναφέρουν την αποικιοκρατία με τις ενέργειές τους στην περιοχή. Αυτό απέχει κατά απολύ από τους στόχους της Τουρκίας. 

 

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως σήμερα πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Με πληροφορίες από Sabah/ΑΠΕ