Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι προτείνουν οι «φειδωλές» χώρες

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι προτείνουν οι «φειδωλές» χώρες Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι, έπειτα από αρκετές αναβολές, μετά το μπαράζ επιμέρους συναντήσεων των προηγούμενων ωρών, για το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχουν ενστάσεις, παρά τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει έως τώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε την Παρασκευή, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επέρχεται συμφωνία.

Από το τραπέζι του δείπνου λείπει ο Ξαβιέ Μπέτελ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του για κυβερνητική σύσκεψη για τον κορωνοϊό, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής θα τον αναπληρώσει η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σοφί Βιλμές. Όμως, ο Μπέτελ, σκοπεύει να επιστρέψει απόψε στις Βρυξέλλες, κάτι που προμηνύει... ολονυχτία για τις διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση των «φειδωλών»

Οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες- Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία- έκαναν νέα πρόταση την Κυριακή, το πακέτο να μοιραστεί σε 350 δισεκατομμύρια σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα τόσα σε μορφή δανείων. Κάτι που σημαίνει όχι μόνο αλλαγή στα ποσά που θα δοθούν με τον ένα και τον άλλο τρόπο, αλλά και μείωση του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 50 δισεκατομμύρια. Η πρόταση αυτή έλαβε και τη στήριξη της Φινλανδίας. «Πιστεύουμε ότι αυτή θα ήταν μια ισορροπημένη λύση και την υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Politico Φιλανδός αξιωματούχος.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα εξελίσσονται «σε μια δίκαιη κατεύθυνση». Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στη συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το τωρινό σχέδιο, φαίνεται ότι αυτή η έκπτωση θα είναι 287 εκατομμύρια, από τα 137 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά και τα 237 εκατ. που «ανέβηκε» η έκπτωση στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, ενώ γίνονταν οι επιμέρους συναντήσεις μεταξύ ηγετών τις προηγούμενες ώρες, με διάφορες συνθέσεις, στις οποίες μετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι καλύτερο η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο πακέτο βοήθειας παρά να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία με κάθε κόστος.


«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια φιλόδοξη συμφωνία των ηγετών, σε ό,τι αφορά στο μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου και να είναι σε γενικές γραμμές του ίδιου είδους με αυτό που πρότεινε η Κομισιόν», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ στο Reuters.

«Από τη δική μου σκοπιά, είναι καλύτερο να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο αυτού του είδους, ακόμη κι αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Θα ευχόμουν οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε κάτι που είναι φιλόδοξο παρά να συμφωνήσουν γρήγορα», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που δέχτηκαν επίθεση με σπρέι - Τι συνέβη

Διεθνή / Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που τραυματίστηκαν εν μέσω επίθεσης με σπρέι - Τι συνέβη

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να αρπάξουν τη βαλίτσα μίας γυναίκας μέσα στον ανελκυστήρα χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM