Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι προτείνουν οι «φειδωλές» χώρες

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης- Τι προτείνουν οι «φειδωλές» χώρες Facebook Twitter
Πηγή φωτό Twitter
0

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι, έπειτα από αρκετές αναβολές, μετά το μπαράζ επιμέρους συναντήσεων των προηγούμενων ωρών, για το δείπνο της Συνόδου Κορυφής.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, καθώς υπάρχουν ενστάσεις, παρά τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει έως τώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε την Παρασκευή, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επέρχεται συμφωνία.

Από το τραπέζι του δείπνου λείπει ο Ξαβιέ Μπέτελ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα του για κυβερνητική σύσκεψη για τον κορωνοϊό, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής θα τον αναπληρώσει η πρωθυπουργός του Βελγίου, Σοφί Βιλμές. Όμως, ο Μπέτελ, σκοπεύει να επιστρέψει απόψε στις Βρυξέλλες, κάτι που προμηνύει... ολονυχτία για τις διαπραγματεύσεις.

Η πρόταση των «φειδωλών»

Οι τέσσερις «φειδωλές» χώρες- Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία- έκαναν νέα πρόταση την Κυριακή, το πακέτο να μοιραστεί σε 350 δισεκατομμύρια σε μορφή επιχορηγήσεων και άλλα τόσα σε μορφή δανείων. Κάτι που σημαίνει όχι μόνο αλλαγή στα ποσά που θα δοθούν με τον ένα και τον άλλο τρόπο, αλλά και μείωση του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης κατά 50 δισεκατομμύρια. Η πρόταση αυτή έλαβε και τη στήριξη της Φινλανδίας. «Πιστεύουμε ότι αυτή θα ήταν μια ισορροπημένη λύση και την υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Politico Φιλανδός αξιωματούχος.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα πράγματα εξελίσσονται «σε μια δίκαιη κατεύθυνση». Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση στη συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το τωρινό σχέδιο, φαίνεται ότι αυτή η έκπτωση θα είναι 287 εκατομμύρια, από τα 137 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά και τα 237 εκατ. που «ανέβηκε» η έκπτωση στη συνέχεια.

Στο μεταξύ, ενώ γίνονταν οι επιμέρους συναντήσεις μεταξύ ηγετών τις προηγούμενες ώρες, με διάφορες συνθέσεις, στις οποίες μετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι καλύτερο η Σύνοδος Κορυφής να καταλήξει σε ένα φιλόδοξο πακέτο βοήθειας παρά να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία με κάθε κόστος.


«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια φιλόδοξη συμφωνία των ηγετών, σε ό,τι αφορά στο μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου και να είναι σε γενικές γραμμές του ίδιου είδους με αυτό που πρότεινε η Κομισιόν», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ στο Reuters.

«Από τη δική μου σκοπιά, είναι καλύτερο να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο αυτού του είδους, ακόμη κι αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Θα ευχόμουν οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε κάτι που είναι φιλόδοξο παρά να συμφωνήσουν γρήγορα», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM