Ερντογάν: Ήταν λάθος η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο- Μην ανησυχείτε για την πολιτιστική κληρονομιά

Ερντογάν: Ήταν λάθος η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο- Μην ανησυχείτε για την πολιτιστική κληρονομιά Facebook Twitter
ΕPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, ενώ χαρακτήρισε λάθος τη μετατροπή της σε μουσείο, το 1934.

Επαναφέροντάς την στις ρίζες της, η Τουρκία θα προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν «οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι «ήταν λανθασμένη η απόφαση όταν μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) και τη μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί».

«Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί, αλλά από μουσείο σε τζαμί. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή η κίνηση της Άγκυρας. Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει και να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική απόφαση.

Ακόμη, στις δηλώσεις του ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι χώροι λατρείας στην Τουρκία για τους μη μουσουλμάνους είναι τέσσερις ή πέντε φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους χώρους για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη. «Κατά μέσο όρο υπάρχει ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Τρίτη η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται. Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

Επικοινωνία Ερντογάν- Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχει αναφορά στην Αγία Σοφία, τουλάχιστον σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για εμπορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών και υπογράμμισαν «την πεποίθησή μας για την ανάγκη επίλυσης των περιφερειακών θεμάτων μέσω διαπραγμάτευσης», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι Ερντογάν και Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά στο ζήτημα της Λιβύης, με στόχο τη διασφάλιση μιας βιώσιμης σταθερότητας στη χώρα. Ακόμη, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και έναν εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, Anadolu, Daily Sabah

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ