ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία, ζητά να την αναιρέσει

ΕΕ: Καταδικάζει την απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία, ζητά να την αναιρέσει Facebook Twitter
EPA
0

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και κάλεσε την Άγκυρα να αναιρέσει αυτή την απόφαση.

Η Αγία Σοφία ήταν ένα «σημαντικό θέμα» της συνεδρίασης του Συμβουλίου, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. «Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τέτοιο εμβληματικό μνημείο σε τζαμί», δήλωσε. «Η απόφαση αυτή αναπόφευκτα θα αναζωπυρώσει τη δυσπιστία και τις διαιρέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμη, το Συμβούλιο- με ευρεία υποστήριξη όπως σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ- «καλεί τις τουρκικές αρχές επειγόντως να επανεξετάσουν και να άρουν αυτή την απόφαση».

Επιπλέον, στο ζήτημα της Τουρκίας, τονίστηκε ότι «πρέπει να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειές της, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών- μελών και ενάντια στο διεθνές δίκαιο». Επίσης, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να συνεισφέρει ενεργά στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ο Μπορέλ χαρακτήρισε πολύ κακή την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Λιβύη και τόνισε ότι γίνεται «κατάφωρη» παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, η αντίδραση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν «χλιαρή». Διατυπώθηκε «ευρεία υποστήριξη», σύμφωνα με τον Μπορέλ, προκειμένου «να εξερευνήσουμε περαιτέρω μονοπάτια που μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις και να επιτευχθεί κατανόηση» σε θέματα που τις προκαλούν.

«Θα προετοιμάσω επιλογές για κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, συνέπεια των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Στο μεσοδιάστημα, θα συνεχιστεί η δουλειά για περαιτέρω προσθήκες στο υπάρχον πλαίσιο κυρώσεων, όπως ζήτησε η Κύπρος».

Όταν ρωτήθηκε για τις κυρώσεις, απάντησε ότι «είναι πάντα όργανο για την επίτευξη ενός στόχου, αλλά δεν αποτελούν πολιτική». Σε ερώτηση για αν υπάρχει plan B, σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις σε ελληνικά χωρητικά ύδατα, είπε ότι αυτό θα αποτελούσε κάτι που θα «αύξανε τις εντάσεις».

Δένδιας: Στο επίκεντρο η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας

Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

«Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της», δήλωσε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να διερευνήσει ο Ζοζέπ Μπορέλ τρόπους για τη μείωση των εντάσεων.

«Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM