Τζαμί η Αγία Σοφία: Καλύψτε τις αγιογραφίες - Οι οδηγίες της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής

Τζαμί η Αγία Σοφία: Καλύψτε τις αγιογραφίες - Οι οδηγίες της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής Facebook Twitter
0

Οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσε η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας Diyanet. 

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων τονίζει πως οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται και να είναι «πιο σκοτεινές» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στο να δέχεται επισκέπτες το τζαμί, τις ώρες που δεν γίνεται προσευχή.

Απαντώντας μάλιστα και σε θεολογικές ανησυχίες, προσθέτει πως η ύπαρξη των αγιογραφιών, στο μνημείο, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και το κόστος του έχει καλύψει η τουρκική προεδρία. Τα θρησκευτικά σύμβολα που δε συνάδουν με τη μουσουλμανική ταυτότητα ενδέχεται να μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Στο τζαμί θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες και η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές. Οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα χωρίς εισιτήριο.

Ειδική τεχνολογία και φωτισμός θα εξασφαλίσει πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, και οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίγουν την ώρα της προσευχής.

Μιλώντας πρόσφατα στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, το όνομα του ναού δεν θα αλλάξει καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM
ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM