33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Το Bells είναι μια ταινία για τη μοναξιά. Όλες μου οι ταινίες είναι γι’ αυτό. Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ: «Την Αθήνα τη λένε άσχημη. Εγώ τη λατρεύω»

0

Δευτέρα μεσημέρι –ημέρα που το μουσείο είναι κλειστό για το κοινό– και στο ισόγειο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης γίνεται ένας δημιουργικός πανικός. Ηθοποιοί, cameramen, τεχνικοί, βοηθοί, άνθρωποι της παραγωγής έχουν κάνει κατάληψη στα τραπέζια του καφέ, περιμένοντας να αρχίσει ξανά το γύρισμα της ταινίας του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ, που αυτή την περίοδο ετοιμάζει την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του στην Αθήνα. Κάνουν όλοι μισάωρο διάλειμμα και βρίσκω ευκαιρία να μιλήσω με τον Κλαρκ, δημιουργό των ταινιών «Caroline and Jackie», «Newly Single» και «Diary of a Spy», που έχουν επαινεθεί από «New York Times», «Variety», «The Village Voice» και «LA Weekly», ο οποίος επιστρέφει στη γειτονιά όπου έζησε η γιαγιά του, για να δημιουργήσει μια ταινία που γεφυρώνει το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά με τη σύγχρονη ελληνική εμπειρία. Τα εκθέματα του υπογείου –μέρος της έκθεσης «Why look at animals?»– γίνονται το background για μια σκηνή με την Κλέλια Ανδριολάτου, που υποδύεται τη Δάφνη, έναν κόντρα ρόλο, αγγλόφωνο, παίρνοντας αποστάσεις από το αρχέτυπο της ενζενί – ενσαρκώνει μια ψυχρή, φιλόδοξη και ψυχολογικά σύνθετη γυναίκα που κινείται στον διεθνή κόσμο της τέχνης. Ο Πάνος Βλάχος περιμένει βυθισμένος στον καναπέ του καφέ το γύρισμα της δικής του σκηνής.

«Μου είναι δύσκολο να περιγράψω με λίγες λέξεις τη νέα μου ταινία, αλλά σίγουρα ευελπιστώ να παιχτεί στις Κάννες ή στο Βερολίνο», λέει ο Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ εμφανώς ενθουσιασμένος. «Ο τίτλος της είναι “Bells” (καμπάνες) και την ονόμασα έτσι επειδή με έχει συνεπάρει το ηχητικό τοπίο της Ελλάδας, οι καμπάνες που ακούς παντού. Είναι κάτι πολύ προσωπικό. Είναι μια art house ταινία, και μπορεί για το ελληνικό ή το ευρωπαϊκό κοινό να φανεί ελαφρώς πιο εμπορική επειδή προέρχομαι από το Χόλιγουντ, αλλά στην Αθήνα έχω βρεθεί σε έναν πιο καλλιτεχνικό χώρο, που αγγίζει λίγο περισσότερο κάποιες ευαισθησίες μου».

«Οι ηθοποιοί που ξέρω ζουν στο κέντρο, στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, κάποιοι στο Παγκράτι όπου ζω κι εγώ – υπάρχει μια ακμάζουσα καλλιτεχνική κοινότητα που δεν τη βλέπω να εκπροσωπείται στις ταινίες. Μοιάζει σαν κάποιοι σκηνοθέτες να προσπαθούν να το κρύψουν αυτό, να το γυαλίσουν για να μοιάζει πιο “Χόλιγουντ”».

Τοποθετημένο σε έναν χειμώνα στην Αθήνα, το «Bells» ακολουθεί την Ελένη, μια νυχτοφύλακα που κινδυνεύει να χάσει το οικογενειακό της διαμέρισμα, και τον Τζον, έναν Αμερικανό αρχιτέκτονα, αρραβωνιασμένο με τη Δάφνη, στέλεχος ανάπτυξης σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Αυτό που ξεκινά ως μια τυπική επίσκεψη του Τζον στο διαμέρισμα της Ελένης μετατρέπεται σε μια ιδιωτική, ανώνυμη σχέση, που εκτυλίσσεται στα περιθώρια της καθημερινότητάς τους. Καθώς η ταινία εστιάζει σε ρουτίνες, συναντήσεις και κοινόχρηστους χώρους, διερευνά την ένταση μεταξύ της δέσμευσης και της φυγής και θέτει σιωπηλά το ερώτημα αν η ελευθερία προϋποθέτει όρκους.

33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Δεν νομίζω ότι είμαι μοναχικός άνθρωπος, αλλά βρίσκω ομορφιά στη μοναξιά και στη μελαγχολία. Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Η ταινία επικεντρώνεται στον ρόλο που υποδύεται η Στεφανία Γουλιώτη, την Ελένη», λέει ο Άνταμ. «Είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, μια γυναίκα που κοντεύει τα 40 και κατά κάποιον τρόπο δεν έχει ακόμη ενηλικιωθεί. Δουλεύει νύχτα στην Ομόνοια και παλεύει με την απομόνωση. Είναι μια εύθραυστη, αόρατη γυναίκα, διαλυμένη αλλά ήρεμη, κι η Στεφανία είναι σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Με την Ελένη προσπαθώ να διερευνήσω έναν χαρακτήρα που βλέπω συχνά στην Αθήνα, αλλά δεν έχω δει ποτέ σε ταινία. Πολλές φορές αυτές οι γυναίκες αποκαλούνται με το χαϊδευτικό “Ρίτσα” –τη γιαγιά μου την έλεγαν Ελευθερία, οπότε ξέρω αυτό το χαϊδευτικό– και τις βλέπω να δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ, ως φύλακες, τις βλέπω στις στάσεις των λεωφορείων, είναι οι πολύ εργατικές γυναίκες της Αθήνας που τις βλέπω παντού. Η ταινία είναι ένα μελόδραμα, ασχολείται με πολύ δραματικά θέματα, αλλά όλες οι ταινίες που κάνω είναι ρεαλιστικές. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που βρίσκομαι εδώ: νομίζω ότι η Αθήνα έχει μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς στον κόσμο και απίστευτα συνεργεία. Έχω δει τη Στεφανία, την Κλέλια, τον Πάνο, τον Μάκη (Παπαδημητρίου), τη Θέμιδα Μπαζάκα στο θέατρο, τους έχω δει στην τηλεόραση, και πιστεύω ότι με όλους αυτούς υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι γίνεται μέχρι τώρα. Οπότε, κατά κάποιον τρόπο, τους επιλέγω κόντρα στον τύπο τους – όχι τη Θέμιδα, εκείνη είναι γεννημένη γι’ αυτόν τον ρόλο. Αλλά τη Στεφανία, που είναι συνήθως μια πολύ μεγάλη, έντονα δραματική ηθοποιός, την επέλεξα ως κάτι πολύ ήπιο. Ο άλλος λόγος που είμαι στην Αθήνα είναι ότι, κατά τη γνώμη μου, πολλές από τις ταινίες που γίνονται εδώ εξακολουθούν να βρίσκονται στη σκιά του Γιώργου Λάνθιμου, με έναν τρόπο, σε αυτό το Greek weird wave. Κι εγώ δεν είμαι καθόλου έτσι. Το αγαπώ, δεν το κριτικάρω, το λατρεύω, αλλά δεν είμαι αυτό. Οπότε νιώθω ότι, ερχόμενος εδώ, δεν πατάω τα πόδια κανενός και απλώς κάνω κάτι διαφορετικό.

33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Η ταινία επικεντρώνεται στον ρόλο που υποδύεται η Στεφανία Γουλιώτη, την Ελένη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η γιαγιά μου που σου ανέφερα γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά στην αρχή του πολέμου μετακόμισε στο Κολωνάκι και μετά στη Βικτώρια, κοντά στην Κυψέλη. Ήταν μια πολύ εξωστρεφής, πολύ ζωντανή γυναίκα. Ήταν “Αθηναία-Ελληνίδα”, πολύ ψηλή, με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια – θα νόμιζες ότι είναι Σουηδή. Όλοι γύριζαν να την κοιτάξουν όταν έμπαινε σε έναν χώρο. Ήταν larger than life, μια ντίβα. Ήταν μια υπέροχη γιαγιά και μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, αλλά δυστυχώς πέθανε το 2008. Θα ήθελα πολύ τώρα να μοιραζόμουν μαζί της αυτή την εμπειρία τού να βρίσκομαι στην Ελλάδα, στα 40 μου.

Δεν είχα ξαναζήσει στην Αθήνα μέχρι τώρα. Μετακόμισα στο Παγκράτι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και ήρθα εδώ αυθόρμητα. Έφυγα από το Χόλιγουντ στο τέλος της πανδημίας γιατί πήγα στην Κωνσταντινούπολη, όπου επρόκειτο να κάνω δύο διαφορετικές ταινίες. Ο Έλληνας παππούς μου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ένα μέρος της ελληνικής μου οικογένειας έζησε εκεί για άλλα πέντε χρόνια περίπου, μέχρι που, βίαια, αναγκάστηκαν να φύγουν τη δεκαετία του ’60 – νομίζω το 1964. Ενδιαφερόμουν να εξερευνήσω την Πόλη, προσπαθούσα να κάνω ταινίες εκεί, αλλά για δύο χρόνια δεν δούλευε τίποτα, επειδή είχαν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ήμουν έτοιμος να επιστρέψω στην Αμερική, οπότε σκεφτόμουν να πάω στη Ρώμη για να κάνω μια ταινία. Όταν πήγα εκεί, όμως, απλώς δεν μου ταίριαξε: δεν έβρισκα διαμέρισμα που να μου αρέσει, δεν ένιωθα σύνδεση με τους παραγωγούς, δεν υπήρχε αυτή η ενέργεια. Είχα ήδη αφήσει το διαμέρισμά μου στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη δεν είχα πού να μείνω. Έτσι αποφάσισα να έρθω στην Αθήνα. Ήθελα να τη δω, να περάσω λίγο χρόνο εδώ. Έμεινα έναν μήνα και ερωτεύτηκα την πόλη. Γνώρισα την Αγγελική Παπούλια μόλις ήρθα –δεν παίζει σε αυτή την ταινία, αλλά πάντα πίστευα σε εκείνη–, γνώρισα σπουδαίους παραγωγούς και είδα ότι η κινηματογραφική κοινότητα εδώ είναι πολύ δεμένη. Μπορεί να μη γίνονται τόσο πολλές ταινίες όσο στη Γαλλία ή την Ιταλία, αλλά η ποιότητα είναι υψηλότερη. Φαίνεται ότι εδώ η τέχνη είναι προτεραιότητα. Λάτρεψα επίσης το ότι υπάρχει θέατρο κάθε βράδυ. Ένιωσα ότι είναι ένας τόπος που σέβεται πραγματικά τις τέχνες – σε αντίθεση με το Λος Άντζελες, όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερος σεβασμός. Έμαθα ελληνικά και τώρα κάνω μια ταινία που είναι μισή στα ελληνικά. Θα δούμε πώς θα πάει.

33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Ο Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ με την Κλέλια Ανδριολάτου στα γυρίσματα του «Bells». Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Ο Πάνος Βλάχος περιμένει βυθισμένος το γύρισμα της δικής του σκηνής. Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν αυθεντικές φωνές στην Αθήνα, υπάρχουν. Νομίζω ότι ο Γιώργος Γούσης που σκηνοθέτησε τα “Mαγνητικά Πεδία” είναι καταπληκτικός. Επίσης, μια γυναίκα, η Δάφνη Χαιρετάκη, που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια μια μικρού μήκους στις Κάννες, το “What we ask of a statue is that it doesn’t move”, είναι μια πολύ πρωτότυπη φωνή. Αλλά νιώθω ότι πολλές ταινίες σήμερα αντιγράφουν κάτι που συνέβη εδώ πριν από δεκαπέντε χρόνια. Και ταυτόχρονα, πολλές από τις ταινίες που βλέπω διαδραματίζονται στα βόρεια προάστια ή σε κάποιο νησί. Δεν βλέπω τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας. Οι ηθοποιοί που ξέρω ζουν στο κέντρο, ζουν στην Κυψέλη, στα Εξάρχεια, κάποιοι στο Παγκράτι όπου ζω κι εγώ, και υπάρχει μια ακμάζουσα καλλιτεχνική κοινότητα που δεν τη βλέπω να εκπροσωπείται στις ταινίες. Μοιάζει σαν κάποιοι σκηνοθέτες να προσπαθούν να το κρύψουν αυτό, να το γυαλίσουν για να μοιάζει πιο “Χόλιγουντ”, και αυτό δεν με ενδιέφερε. Δεν λέω ότι είμαι ο μόνος που κάνει ταινία στο κέντρο – υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως το “Black Stone”, που ήταν εξαιρετικό. Αλλά οι περισσότερες ταινίες δεν δείχνουν αυτόν τον κόσμο. Κι εγώ θα ήθελα να δω, για παράδειγμα, μια σειρά για μια παρέα θεατρικών ηθοποιών που ζουν στα Εξάρχεια».

«Εστιάζεις σε περιοχές όπως η Ομόνοια και η Βικτώρια. Τι είδους ομορφιά αναζητούσες;»

«Λατρεύω την αρχιτεκτονική της Ομόνοιας και της Βικτώριας και το vibe τους. Είμαι από το κέντρο του Λος Άντζελες, που είναι πολύ πιο σκληρό, οπότε αυτές οι περιοχές δεν μου φαίνονται υποβαθμισμένες, μου φαίνονται όμορφες. Προσπαθώ να τις κινηματογραφήσω ρομαντικά. Δεν θα έλεγα ποτέ μια ιστορία προσφύγων – όχι γιατί δεν είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η αισθητική μου. Βρίσκω ρομαντισμό, αγάπη και ομορφιά στο κέντρο. Η Αθήνα συχνά έχει κακή φήμη, τη λένε άσχημη πόλη. Εγώ τη λατρεύω. Λατρεύω τις πολυκατοικίες. Λατρεύω τη Βικτώρια. Ζω στο Παγκράτι, αλλά θα ζούσα άνετα στη Βικτώρια αν έβρισκα διαμέρισμα.

33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO.
33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Φωτογραφία από την ομαδική έκθεση Why Look at Animals? στο ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
33’ με τον Άνταμ Κρίστιαν Κλαρκ στα γυρίσματα της ταινίας του «Bells» Facebook Twitter
Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το “Bells” είναι μια ταινία για τη μοναξιά. Όλες μου οι ταινίες είναι γι’ αυτό. Για την αναζήτηση της σύνδεσης, για την προσπάθεια να χτιστεί μια οικογένεια, που συχνά αποτυγχάνει. Δεν νομίζω ότι είμαι μοναχικός άνθρωπος, αλλά βρίσκω ομορφιά στη μοναξιά και στη μελαγχολία. Αυτός είναι κι ένας λόγος που αγαπώ την Αθήνα, ειδικά τον χειμώνα. Είναι μελαγχολική, με έναν περίεργο τρόπο, παρότι όλοι είναι φιλικοί. Βρίσκω αυτήν την αντίφαση όμορφη.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γυρίζω την ταινία σε φιλμ, όχι σε ψηφιακό, οπότε το μόνιτορ μοιάζει σαν να είναι από το 1975. Γυρίζω σε 16mm. Το φιλμ το εμφανίζουμε στη Ρουμανία – δεν υπάρχουν πια εργαστήρια στην Ελλάδα».

«Τι σκηνή γυρίζετε τώρα;» «Η Δάφνη είναι ο δεύτερος γυναικείος χαρακτήρας. Ο χαρακτήρας που παίζω εγώ, ο Τζον, είναι αρραβωνιασμένος μαζί της, αλλά και οι δύο έχουν μια έντονη σχέση με τη Στεφανία (την Ελένη της ταινίας). Εκπροσωπούν δύο άκρα: η Ελένη δεν έχει αναλάβει ποτέ ευθύνη στη ζωή της, ενώ η Δάφνη έχει σχεδιάσει τα πάντα από παιδί. Στη σκηνή αυτή δουλεύει στο μουσείο και καθοδηγεί τον Τζον για το πώς θα παρουσιαστούν σε ένα σημαντικό πρόσωπο που θέλει να εντυπωσιάσει. Είναι διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων.

Η ταινία είναι δίγλωσση, πιθανότατα 60% ελληνικά και 40% αγγλικά. Η Κλέλια μιλά μόνο αγγλικά, η Στεφανία κυρίως ελληνικά. Με εμένα μιλά ένα σπαστό μείγμα ελληνικών και αγγλικών, όπως κι εγώ καταλαβαίνω, αλλά δυσκολεύομαι να μιλήσω. Υπάρχει κάτι ενδιαφέρον: ένας Έλληνας θεατής θα καταλαβαίνει τη Στεφανία, ένας μη Έλληνας με υπότιτλους επίσης, αλλά ο χαρακτήρας μου όχι. Είναι σαν να απευθύνεται στο κοινό. Δεν έχω ξαναδεί ταινία έτσι και δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γουίλεμ Νταφόε: «Το να μην παίρνεις ρίσκα, αυτό είναι το ρίσκο»

Συνέντευξη / Γουίλεμ Νταφόε: «Το να μην παίρνεις ρίσκα, αυτό είναι το ρίσκο»

Με αφορμή το «Πάρτι Γενεθλίων», τη νέα ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα, ο διάσημος ηθοποιός μιλά για την εξουσία, το θέατρο, την υποκριτική ως πράξη απόλυτης παρουσίας και την ανάγκη να παραμένεις ανοιχτός απέναντι στον κόσμο, ακόμη κι όταν αυτό σημαίνει να χάσεις τον έλεγχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Ο Χρυσός Φοίνικας θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο κοινό

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ο Χρυσός Φοίνικας θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο κοινό

Το είχαμε γράψει πως η επιλογή στο φετινό Φεστιβάλ Καννών επικεντρώνεται στον πόλεμο, και τώρα έρχονται οι τιμητικές διακρίσεις και σχεδόν όλες επιβραβεύουν συρράξεις και αναταραχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Οθόνες / Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Το αποτύπωμα μιας εποχής μάς παραδίδει στο ντοκιμαντέρ «2005-2015: Στα χρόνια του Λούκου» ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, σε μια απόπειρα να αποκατασταθεί η φήμη ενός ανθρώπου με σπουδαίο έργο που πολεμήθηκε όσο λίγοι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Aνταπόκριση από τις Κάννες / Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Το Coward, το Bola Negra και το The Man I Love είναι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Καννών για τον έρωτα και τον πόλεμο, που αναδεικνύουν ιστορικά διλήμματα και απαγορευμένα μυστικά από το παρελθόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Στο ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους μυθοπλασία η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μας προσκαλεί  στο σαγηνευτκό σύμπαν της, δραπετεύει με χάρη και δύναμη, οργανώνει τα σύμβολα, οργώνει τις θάλασσες και βουτά στην υπέρβαση, απνευστί. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ο σπουδαίος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει με ένα υπαινικτικό αριστούργημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενσωματώνοντας σε αυτό ιδιοφυώς την «Άπιστη Σύζυγο» του Κλοντ Σαμπρόλ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ