ΗΠΑ: Αστυνομικοί χλεύαζαν μαύρο που πέθανε μετά από κεφαλοκλείδωμα

ΗΠΑ: Αστυνομικοί χλεύαζαν μαύρο που πέθανε μετά από κεφαλοκλείδωμα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Aurora Police
0

Τρεις αστυνομικοί του Κολοράντο απολύθηκαν και ένας τέταρτος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη φωτογραφιών τους να αναπαριστούν κοροϊδεύοντας το κεφαλοκλείδωμα που έκαναν συνάδελφοί τους σε έναν Αφροαμερικανό άνδρα κατά τη σύλληψή του, ο οποίος αργότερα πέθανε.

Η Βανέσα Ουίλσον, προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Ορόρα προάστιο του Ντένβερ χαρακτήρισε «κατακριτέα» την ενέργεια των αστυνομικών που χλεύαζαν το θάνατο του 23χρονου Ελάιζα Μακλέιν, άοπλου κατά τη διάρκεια του συμβάντος. «Είμαι αηδιασμένη μέχρι εκεί που δεν πάει», δήλωσε η Ουίλσον σε μια συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας τις απολύσεις.

Οι αστυνομικοί που απολύθηκαν είναι ο Τζέισον Ρόζενμπλατ, η Έρικα Μαρέρο και ο Κάιλι Ντίτριχ. Ο τέταρτος, ο Τζάρον Τζόουνς, παραιτήθηκε την Τρίτη. Μια φωτογραφία απεικονίζει τον Ντίτριχ να κάνει περιπαικτικά κεφαλοκλείδωμα στον Τζόουνς ο οποίος γελά και η Μαρέρο δίπλα τους στέκεται χαμογελαστή. Οι φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από τις αρχές, τραβήχτηκαν κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε το θανατηφόρο περιστατικό.

Ο Ρόζενμπλατ, ο οποίος ήταν μεταξύ των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο συμβάν με τον Μακλέιν, απολύθηκε επειδή απάντησε «Χαχα» όταν έλαβε τη φωτογραφία, είπε η Ουίλσον. Η δικηγόρος της οικογένειας του Μακλέιν, η Μαρί Νιούμαν, δήλωσε ότι η αστυνομία όχι μόνο σκότωσε έναν αθώο άνδρα, αλλά ένιωσε ότι είχε την εξουσία να «κοροϊδέψει» το συμβάν αναπαριστώντας το.

Ο Μακλέιν, 23 ετών, περπατούσε κατά μήκος ενός δρόμου στην Ορόρα τον Αύγουστο του 2019, όταν τον πλησίασαν τρεις αστυνομικοί έπειτα από αναφορές για έναν άνδρα που δρούσε ύποπτα, αν και ο ίδιος ο Μακλέιν δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, ο 23χρονος είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, σύμφωνα με ηχογραφήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί έκαναν στον Μακλέιν κεφαλοκλείδωμα για να τον συγκρατήσουν και διασώστες του χορήγησαν με ένεση ηρεμιστικό κεταμίνη. Στη συνέχεια υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε. Ένας τοπικός εισαγγελέας αρνήθηκε να ασκήσει διώξεις εις βάρος των αστυνομικών ή των διασωστών, επικαλούμενος μια νεκροψία που ανέφερε την αιτία θανάτου ως απροσδιόριστη.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις διόρισε ειδικό ανακριτή για την επανεξέταση της υπόθεσης και αυτή την εβδομάδα το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τόνισαν ότι διερευνούν εάν παραβιάστηκαν τα πολιτικά δικαιώματα του Μακλέιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM