Μία σβάστικα και ένα ζευγάρι φτερά ήταν το επίσημο έμβλημα της πολεμικής αεροπορίας της Φινλανδίας μέχρι πολύ πρόσφατα.

 

 Παρά τον μισό και πλέον αιώνα από την ήττα των Ναζί, η φινλανδική πολεμική αεροπορία διατηρούσε στο έμβλημά της τη σβάστικα.

 

Ένα σύμβολο, που θα συνδέεται πάντα υποσυνείδητα με τη ναζιστική Γερμανία και τα εγκλήματά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παρόλο που οι ρίζες του ξεκινούν πολλές χιλιάδες χρόνια πριν.

 

Ωστόσο, το σύμβολο στην πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας άλλαξε αθόρυβα και τη θέση του έχει πάρει ένα πουλί. Η αλλαγή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι Teivo Teivainen.

 

Ο ίδιος είχε κάνει ερώτηση για το αν η συνεχιζόμενη χρήση του συμβόλου ήταν χρήσιμη για τις φινλανδικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Το παλιό και το νέο έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας (defmin.fi)
Το παλιό και το νέο έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας (defmin.fi)

 

Η πολεμική αεροπορία της Φινλανδίας χρησιμοποιεί μια σβάστικα από τότε που ιδρύθηκε το 1918. Λίγα χρόνια αφού η χώρα έγινε ανεξάρτητο έθνος και πολύ πριν ο Ναζισμός εμφανιστεί στην Ευρώπη.

 

Μέχρι το 1945 τα αεροπλάνα της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας έφεραν μία μπλε σβάστικα σε λευκό φόντο χωρίς να υπάρχει πρόθεση από πλευράς Φινλανδίας να δηλώσει πίστη στην ναζιστική Γερμανία. Ωστόσο, ο λόγος γίνεται για δύο συμμαχικά έθνη.

 

Ενώ το σύμβολο αφαιρέθηκε από τα αεροπλάνα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η σβάστικα εξακολουθούσε να εμφανίζεται σε σημαίες στρατιωτικών μονάδων αλλά και ως βασικό στοιχείο στο έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών στολών, δήλωσε εκπρόσωπος της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας στο BBC.

 

Από τον Ιανουάριο του 2017, το έμβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ένας χρυσός αετός και ένας κύκλος με φτερά, ανέφερε η διοίκηση. Ωστόσο, η αλλαγή δεν έγινε αντιληπτή.

 

«Καθώς το έμβλημα της κάθε μονάδας απεικονίζεται στις στολές των αξιωματικών, θεωρήθηκε ανέφικτο και περιττό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το παλιό έμβλημα, το οποίο προκαλούσε παρεξηγήσεις κατά καιρούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

 

Με πληροφορίες του BBC