Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα εισάγει κανόνες για τον έλεγχο των social media, ενώ απείλησε ακόμη και με κλείσιμο της πλατφόρμες, έπειτα από τις προσβολές σε βάρος της οικογένειάς του.

 

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε την Τρίτη μέσω Twitter ότι γεννήθηκε το τέταρτο παιδί του. Έπειτα από αυτή την ανάρτηση, κάποιοι χρήστες προσέβαλαν τη σύζυγο του Αλμπαϊράκ- και κόρη του Ερντογάν- Εσρά.

 

Οι χρήστες 11 εκ των 19 λογαριασμών που κρίθηκε ότι δημοσίευσαν περιεχόμενο που προσέβαλε τον Αλμπαϊράκ και την οικογένειά του συνελήφθησαν ήδη, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία. Στο μεταξύ ο Ερντογάν ξέσπασε κατά των social media- και όχι μόνο- μιλώντας στα μέλη του κόμματός του, του AKP.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα θεσπιστούν νέοι κανόνες, για τον έλεγχο της χρήσης των social media και έκανε λόγο για αύξηση των «ανήθικων ενεργειών» στις πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης τέτοιων κανονισμών.

 

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί είμαστε ενάντια στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το YouTube, το Twitter και το Netflix; Αυτές οι πλατφόρμες δεν ταιριάζουν σε αυτό το έθνος. Θέλουμε να τις κλείσουμε, να τις ελέγξουμε, φέρνοντας νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν.

 

Τον προηγούμενο μήνα η Άγκυρα είχε επικρίνει σφοδρά το Twitter, μετά την ανακοίνωση ότι η πλατφόρμα έκλεισε πάνω από 7.000 λογαριασμούς που υποστήριζαν τον Ερντογάν. Η Τουρκία κατηγόρησε την εταιρεία ότι συκοφαντεί την κυβέρνηση και πως προσπαθεί να ανασχεδιάσει την τουρκική πολιτική.

 

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα υποχρεωθούν να ορίσουν αντιπροσώπους στην Τουρκία, προκειμένου να ανταποκρίνονται σε νομικά αιτήματα τα οποία- υποστήριξε- αυτή τη στιγμή αγνοούνται.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και θα εφαρμόσουμε απαγορεύσεις στην πρόσβαση και νομικές και οικονομικές κυρώσεις μετά την ολοκλήρωση του κανονισμού», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Όμως, ο διευθυντής επικοινωνιών του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, υποστήριξε πως οι δηλώσεις του προέδρου απομονώθηκαν και συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο από τις εταιρείες είναι να ανοίξουν γραφεία στην Τουρκία. «Είναι μάταιη η προσπάθεια να παρουσιαστεί η προσέγγιση του προέδρου μας ως καταπιεστική και υπέρ των απαγορεύσεων», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Reuters