Το Twitter διέγραψε 170.000 λογαριασμούς -Δίκτυο που έκανε προπαγάνδα υπέρ της Κίνας

Το Twitter διέγραψε 170.000 λογαριασμούς -Δίκτυο που έκανε προπαγάνδα υπέρ της Κίνας Facebook Twitter
EPA
0

To Τwitter ανακοίνωσε ότι διέγραψε περισσότερους από 170.000 λογαριασμούς, που συνδέονται με προπαγάνδα υπέρ της Κίνας- με κρατικές διασυνδέσεις- σύμφωνα με την εταιρεία.

Παράλληλα, το Twitter ανακοίνωσε ότι διέγραψε χιλιάδες λογαριασμούς προπαγάνδας στη Ρωσία και την Τουρκία, οι οποίοι όμως σε αυτή την περίπτωση απευθύνονταν στο εγχώριο κοινό. Σε ό,τι αφορά στην Κίνα, διεγράφησαν 23.750 λογαριασμοί, που αποτελούσαν τον «πυρήνα» του δικτύου και άλλοι 150.000 λογαριασμοί που προωθούσαν το περιεχόμενο που αναρτούσαν οι πρώτοι.

Η καμπάνια που έκανε αυτό το δίκτυο απευθυνόταν σε όσους μιλούν κινέζικα, εκτός της χώρας, «με την πρόθεση να επηρεάσουν την αντίληψη για ζητήματα- κλειδιά», ανάμεσά τους οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αλλά και ο κορωνοϊός. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των λογαριασμών (78,5%) δεν είχαν followers, ενώ από τους υπόλοιπους το 95% είχε λιγότερους από 8 followers. Υπενθυμίζεται ότι το Τwitter είναι «μπλοκαρισμένο» στην Κίνα.

Το βασικό θέμα των tweet ήταν πως οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ είναι βίαιοι και ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις διαδηλώσεις. Επίσης, επαινούσαν την αντίδραση της Κίνας στην πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι πλέον η προσοχή στράφηκε στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτές οι αναρτήσεις κατηγορούσαν για υποκρισία την Ουάσινγκτον για την κριτική που είχε ασκήσει για τις ενέργειες της αστυνομίας στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, καθώς χρησιμοποιεί τη βία ενάντια σε αυτούς που διαδηλώνουν τώρα στις ΗΠΑ.

«Σε γενικές γραμμές, αυτό το δίκτυο εμπλεκόταν σε πλειάδα χειριστικών και συντονισμένων δραστηριοτήτων. Έκαναν αναρτήσεις κυρίως στα κινέζικα και διέδιδαν γεωπολιτικά αφηγήματα υπέρ του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, ενώ συνέχιζαν να προωθούν παραπλανητικά αφηγήματα για την πολιτική δυναμική στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε το Twitter.

Το δίκτυο αυτό- με έδρα την Κίνα- είχε διασύνδεση με εκείνο που αποκαλύφθηκε πέρυσι από το Twitter, το Facebook και το YouTube και το οποίο προωθούσε μηνύματα που αφορούσαν την πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία και την Τουρκία, το Twitter διέγραψε 1.152 και 7.340 λογαριασμούς αντίστοιχα που έκαναν προπαγάνδα με κρατική υποστήριξη. Σε αυτή την περίπτωση, οι λογαριασμοί προωθούσαν τα κόμματα που είναι στην εξουσία στις δύο χώρες.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ