SOS από Φαούτσι: Κίνδυνος για 100.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ - «Ανησυχώ πάρα πολύ»

SOS από Φαούτσι: Κίνδυνος για 100.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ - «Ανησυχώ πάρα πολύ» Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να φθάσουν τα 100.000 νέα κρούσματα την ημέρα, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, προειδοποιεί ο Άντονι Φαούτσι, καθώς η κατάσταση σε πολλές πολιτείες επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Από τα 40.000 νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως, εφόσον δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19 και οι πολίτες δεν τηρούν τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας, προειδοποιεί ο Άντονι Φαούτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 την ημέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. «Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε εξελιχθεί πολύ άσχημα».

SOS από Φαούτσι: Κίνδυνος για 100.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ - «Ανησυχώ πάρα πολύ» Facebook Twitter
Ο ΔΡ Φαούτσι/ EPA

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει το τωρινό κύμα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης των Ασθενειών, στη χώρα ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 130.000 και 150.000 έως τις 18 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ενάντια στην Covid-19, επισήμανε ο Άντονι Φαούτσι.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα για όλους σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αμερικανός επιστήμονας, προτού προσθέσει πως «δεν υπάρχει εγγύηση... ότι θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

SOS από Φαούτσι: Κίνδυνος για 100.000 κρούσματα την ημέρα στις ΗΠΑ - «Ανησυχώ πάρα πολύ» Facebook Twitter
EPA

Η Νέα Υόρκη θέτει σε καραντίνα τους επισκέπτες από 16 πολιτείες

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα θέτει πλέον σε καραντίνα τους επισκέπτες από 16 αμερικανικές πολιτείες, όπου η επιδημία καταγράφει πρόοδο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πολιτειών σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, είπε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε τώρα 16 πολιτείες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την καραντίνα (...). (Οι ταξιδιώτες) από 16 πολιτείες θα υποβάλλονται σε καραντίνα στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε έναν πρώτο κατάλογο 8 πολιτειών στο νότιο και δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, για τις οποίες θα προβλέπεται καραντίνα, μεταξύ αυτών τη Φλόριντα και το Τέξας.

Στη νέα λίστα εντάσσονται, επίσης, η Καλιφόρνια, η πλέον πυκνοκατοικημένα πολιτεία της χώρας. Οι 16 πολιτείες, τις οποίες αφορά το μέτρο, αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό που ισοδυναμεί με σχεδόν το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η επέκταση του καταλόγου επιβεβαιώνει τον φόβο της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που αποτέλεσε για εβδομάδες το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο να δει την πανδημία να αναζωπυρώνεται. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη μόλυνση μακριά από τη Νέα Υόρκη», τόνισε ο κυβερνήτης.

Οι 16 πολιτείες, οι πολίτες των οποίων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Νότια και Βόρεια Καρολίνα, η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Τενεσί, το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, η Νεβάδα, η Γιούτα, το Άινταχο και η Άιοβα.

Μένει να αποσαφηνιστεί πώς ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών. Ο Κουόμο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε πολίτης που δεν σέβεται την καραντίνα θα κινδυνεύει με πρόστιμο 1000 δολαρίων.

Διπλασιάστηκαν τον Ιούνιο τα κρούσματα σε τουλάχιστον 10 πολιτείες

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού διπλασιάστηκαν σε τουλάχιστον 10 αμερικανικές πολιτείες, περιλαμβανομένων της Φλόριντα και του Τέξας τον Ιούνιο, καταδεικνύει μια ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η Αριζόνα καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στα κρούσματα τον μήνα Ιούνιο, κατά 294%, ενώ ακολουθούν η Νότια Καρολίνα και το Αρκάνσας. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν στην Αλαμπάμα, τη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα και τη Γιούτα. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 43% και οι θάνατοι κατά 20%.

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ