Ένταλμα σύλληψης κατά Τραμπ εξέδωσε το Ιράν - Για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Ένταλμα σύλληψης κατά Τραμπ εξέδωσε το Ιράν - Για τη δολοφονία Σουλεϊμανί Facebook Twitter
0

Το Ιράν εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ και δεκάδων άλλων που θεωρεί πως συμμετείχαν στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, στις αρχές Ιανουαρίου στη Βαγδάτη.

Μάλιστα, ζήτησε από την Ιντερπόλ να συνδράμει στη σύλληψη του Αμερικανού προέδρου.

 
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, ο εισαγγελέας της Τεχαράνης, Ali Alqasimehr τόνισε πως ο Τραμπ καθώς και 30 άλλα άτομα αντιμετωπίζουν «κατηγορίες για δολοφονία και τρομοκρατία» λόγω της εμπλοκής τους στην επίθεση της 3ης Ιανουαρίου που σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Ο Αλκασιμέρ, πλην του Τραμπ, δεν κατονόμασε κάποιον άλλον από τους κατηγορούμενους, ωστόσο τόνισε πως το Ιράν θα εξακολουθήσει να επιδιώκει τη δίωξη του Αμερικανού προέδρου, ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας του.

Παρότι στην πραγματικότητα ο Τραμπ δεν απειλείται με σύλληψη, το ένταλμα και οι κατηγορίες εις βάρος του υπογραμμίζουν την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ιδίως από τη στιγμή της μονομερούς απόσυρσης των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Μάλιστα, ο Αλκασιμέρ φέρεται πως αιτήθηκε «κόκκινη ειδοποίηση» (red notice) για τον Τραμπ και τους 30, που αποτελεί το υψηλότερης διαβάθμισης αίτημα σύλληψης της Ιντερπόλ.

 
Η Ιντερπόλ, με έδρα τη Λυόν, δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αφού λάβει το αίτημα, η επιτροπή της υπηρεσίας συναντάται για να διαβουλευθεί αν θα μοιραστεί ή όχι την πληροφορία με τα κράτη μέλη. Δεν υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τα εντάλματα, ωστόσο κάποια από αυτά είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM