Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεάπολη δεσμεύεται να «διαλύσει» την αστυνομία, σε μια ιστορική κίνηση

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Η Μινεάπολη δεσμεύεται να «διαλύσει» την αστυνομία, σε μια ιστορική κίνηση Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία στη Μινεάπολη θα διαλυθεί και θα αντικατασταθεί με ένα νέο σύστημα για τη δημόσια ασφάλεια, δεσμεύθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, σε μια ιστορική κίνηση μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το τελευταίο διάστημα, μαζί με το κύμα των διαδηλώσεων στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του 46χρονου στη Μινεάπολη, δυναμώνουν και οι φωνές για περιορισμό της χρηματοδότησης της αστυνομίας. Μιλώντας σε συγκέντρωση την Κυριακή, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη Μινεάπολη δήλωσε ότι η πλειοψηφία των μελών είναι υπέρ της διάλυσης και κατάργησης της αστυνομικής υπηρεσίας και της δημιουργίας ενός εναλλακτικού μοντέλου για την ασφάλεια της κοινότητας.

«Στη Μινεάπολη και σε πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αστυνόμευσης δεν κρατά ασφαλείς τις κοινότητές μας», είπε η Λίσα Μπέντερ, πρόεδρος του συμβουλίου της πόλης. «Οι προσπάθειές μας για σταδιακή μεταρρύθμιση απέτυχαν. Η δέσμευσή μας είναι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι ασφαλές κάθε μέλος της κοινότητάς μας και να πούμε την αλήθεια: ότι η αστυνομία στη Μινεάπολη δεν το κάνει αυτό. Η δέσμευσή μας είναι να τερματίσουμε την αστυνόμευση όπως την ξέρουμε και να δημιουργήσουμε συστήματα δημόσιας ασφάλειας που πραγματικά μας κρατούν ασφαλείς», συμπλήρωσε.

Εννέα από τα 12 μέλη του δημοτικού συμβουλίου συντάχθηκαν με αυτό το σχέδιο. Κάτι που σημαίνει ότι ο δήμαρχος, Τζέικομπ Φρέι- ο οποίος είχε αντιταχθεί στη διάλυση της αστυνομίας- δεν μπορεί να τους παρακάμψει. Τα άλλα τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου ήταν υποστηρικτικοί σε αυτό το πλάνο, αλλά δεν ήταν έτοιμοι να συνυπογράψουν, σύμφωνα με ακτιβιστές. Ο δήμαρχος έχει την επίβλεψη της αστυνομίας, αλλά το δημοτικό συμβούλιο έχει στα χέρια του την εξουσία για τον προϋπολογισμό και την αστυνόμευση. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προχωρήσει στη διάλυση μέχρι περικοπών και διαταγμάτων.

Βέβαια, η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των αστυνομικών και του συνδικάτων τους. Όμως, ακτιβιστές επισημαίνουν ότι η ενισχυμένη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει ανεξαρτήτως αντιδράσεων.

Αποφάσεις που αφορούν την αστυνομία έχουν ληφθεί και σε άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες, όχι όμως αυτής της κλίμακας. Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 150 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό της αστυνομίας.

Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι θα αφαιρεθούν κάποια από τα κονδύλια προς την αστυνομία και θα διατεθούν σε πρωτοβουλίες για νέους και κοινωνικές υπηρεσίες. Κάποιοι όμως πίεζαν για ψαλίδι έως και 1 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της αστυνομίας. Στη Φιλαδέλφεια, τη Βαλτιμόρη, την Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις τις τελευταίες ημέρες εκφράστηκε στήριξη για μείωση κονδυλίων ή αντίθεση για την αύξηση των χρημάτων που πηγαίνουν στην αστυνομία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ