Η Σουηδία παραδέχεται ότι πέθαναν πάρα πολλοί από κορωνοϊό

Η Σουηδία παραδέχεται ότι πέθαναν πάρα πολλοί από κορωνοϊό Facebook Twitter
Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της εθνικής στρατηγικής Άντερς Τέγκνελ
0

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ και «αρχιτέκτονας» της εθνικής στρατηγικής για την πανδημία κορωνοϊού, παραδέχτηκε ότι καταγράφηκαν πάρα πολλοί θάνατοι από Covid-19 στη χώρα. 

«Αν ήταν να αντιμετωπίσουμε την ίδια νόσο με τη γνώση που έχουμε σήμερα, νομίζω πως η ανταπόκρισή μας θα ήταν κάπου ανάμεσα σε αυτό που κάναμε στη Σουηδία και αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του, στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Swedish Radio.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων έχει ήδη καταγράψει 4.468 θανάτους και 38.589 κρούσματα την ώρα που η Δανία μετρά 580 θανάτους, η Νορβηγία 237 και η Φινλανδία 320. Με 43 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους- έναν από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως - ο απολογισμός στη Σουηδία ξεπέρασε κατά πολύ τα γειτονικά κράτη που εφάρμοσαν αυστηρά lockdown.

Τώρα ο Τέγκενλ παραδέχεται για πρώτη φορά δημοσίως ότι η στρατηγική του είχε ως αποτέλεσμα πολύ περισσότερους θανάτους. «Είναι φανερό ότι υπήρχε χώρος για βελτίωση σε ό,τι κάναμε στη Σουηδία», λέει.

Ενώ οι υπόλοιπες χώρες έκλειναν σύνορα και επιχειρήσεις, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας, ο Τέγκνελ επέμενε πως η Σουηδία δεν έπρεπε να προχωρήσει σε σκληρό lockdown, περιορίζοντας απλώς το όριο των δημόσιων συναθροίσεων στα 500 και αργότερα στα 50 άτομα, και ζητώντας ευγενικά από όσους ήθελαν και μπορούσαν να δουλέψουν από το σπίτι.

Ενώ οι Σουηδοί συνέχιζαν να ψωνίζουν μαζικά σε καταστήματα, να τρώνε σε εστιατόρια και να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους ηλικίας έως 16 ετών, αξιοσέβαστα μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας είχαν τότε εναντιωθεί, υπογράφοντας μια κοινή επιστολή στην οποία προειδοποιούσαν ότι αυτή η στάση θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα, όμως κανείς δεν τους είχε ακούσει. 

Τον Απρίλιο, ο Τέγκνελ κατηγορούσε τα γηροκομεία ότι δεν είχαν καταφέρει να κρατήσουν εκτός τον ιό σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τους πολύ περισσότερους θανάτους. Μέχρι πρόσφατα, υποστήριζε ότι η μακροχρόνια φύση της πανδημίας Covid-19 απαιτούσε μια πιο βιώσιμη απόκριση από τη σκληρή καραντίνα.

Καθώς όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν τώρα σε σταδιακή άρση μέτρων, οι Σουηδοί φαίνεται πως θα αρχίσουν να μένουν πίσω σε ότι αφορά την ελευθερία στις μετακινήσεις τους, αφού αρκετές χώρες της ΕΕ αποκλείουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από ζώνες υψηλού κινδύνου. 

Άγνωστο παραμένει και το κατά πόσο η στάση της Σουηδίας βοήθησε τελικά να γλιτώσει η οικονομία της, αφού η υπουργός Οικονομικών πρόσφατα προειδοποίησε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και η πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 7% μέσα στο 2020, κινείται στον μέσο όρο των προβλέψεων για την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η κυβέρνηση αρχίζει τώρα να προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον της πανδημίας στη χώρα και την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν προανήγγειλε έρευνα για την διαχείριση της κρίσης ενόψει του θέρους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM