«Είχα χακάρει το κινητό του Μιτεράν, για τη μυστική υπηρεσία» λέει ο δισεκατομμυριούχος της Le Monde

«Είχα χακάρει το κινητό του Μιτεράν, για τη μυστική υπηρεσία» λέει ο δισεκατομμυριούχος της Le Monde Facebook Twitter
Ο Ξαβιέ Νιέλ με τον Εμανουέλ Μακρόν (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ, συνιδιοκτήτης της Le Monde, δήλωσε ότι ως έφηβος είχε χακάρει το τηλέφωνο του τότε προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο 52χρονος Νιέλ στην ίδια συνέντευξη είπε ότι κατασκόπευε και τους υπολογιστές της Renault για την υπηρεσία πληροφοριών, που τότε ήταν γνωστή ως DST. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία τον χρησιμοποίησε για να μάθει για το χακάρισμα, που στη δεκαετία του '80 ήταν μια σχετικά νέα τεχνική.

Ο Ξαβιέ Νιέλ- ιδρυτής του τηλεπικοινωνιακού παρόχου Iliad, με περιουσία 8 δισεκατομμύρια ευρώ- έκανε αυτές τις αποκαλύψεις μιλώντας στο γαλλικό κανάλι της Βουλής. Στα 17 του- έχοντας ήδη εγκαταλείψει το σχολείο- χάκαρε τους αποκωδικοποιητές του συνδρομητικού Canal+, με σκοπό να πουλήσει τους κωδικούς.

Αφού τον ανέκρινε η αστυνομία για αυτό, επικοινώνησε μαζί του η υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με τα όσα είπε. «Κάνετε κάτι ενδιαφέρον. Εσύ και οι φίλοι σου καταφέρνετε να μπείτε σε υπολογιστές με εμπιστευτικά δεδομένα. Συνεχίστε, αλλά γιατί να μην δημιουργήσουμε μια ομάδα νεαρών που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το σύστημα», του είπαν, σύμφωνα με τον Νιέλ.

Εκείνος και οι φίλοι του δέχθηκαν την προσφορά. «Δεν ήμουν στη μυστική υπηρεσία. Ήμουν κάποιου είδους "ανταποκριτής μερικής απασχόλησης", που τους έλεγε τι βρίσκαμε, τι βλέπαμε στον κόσμο του χακαρίσματος», δήλωσε ο Νιέλ.

«Το 1986 χακάραμε τη βάση δεδομένων των γαλλικών κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου αυτό του προέδρου Μιτεράν», υποστήριξε, ενώ ανέφερε ότι στόχος ήταν και ο Ρομπέρ Παντρό, υφυπουργός Ασφαλείας στην κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ.

Επίσης, στους στόχους του ήταν και η Renault. O Νιέλ δήλωσε ότι ανακάλυψαν πως είχαν χακάρει την αυτοκινητοβιομηχανία «από την Αυστραλία, κατεβάζοντας τεράστιο όγκο δεδομένων». «Όλο αυτό το κάναμε για τους εαυτούς μας, σαν παιχνίδι, και δίναμε τις πληροφορίες. Ήταν απλή διασκέδαση», περιέγραψε για τη δράση που είχε αναπτύξει στα νιάτα του.

Ο Ξαβιέ Νιέλ δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το πώς η υπηρεσία πληροφοριών χρησιμοποιούσε τα δεδομένα που της έδιναν. Τελικά, σταμάτησε να δουλεύει ως χάκερ για λογαριασμό της NST στα 20 χρόνια του και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις.

Ποιος είναι ο Ξαβιέ Νιέλ

Η περιουσία του Ξαβιέ Νιέλ υπολογίζεται σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι ο 21ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία.

Ξεκίνησε προσφέροντας υπηρεσίες ενηλίκων στο Μinitel, τον πρόεδρο του ίντερνετ στη Γαλλία. Το 2004 συνελήφθη κατηγορούμενος ότι αποκόμιζε κέρδος από την πορνεία και για φοροδιαφυγή. Απαλλάχθηκε για την πρώτη κατηγορία, ενώ για τη δεύτερη του επιβλήθηκε πρόστιμο 250.000 ευρώ και ποινή δύο ετών με αναστολή. Το 2010, μαζί με συνεταίρους, αγόρασε τη Le Monde.

Σύντροφος του Νιέλ είναι η Ντελφίν Αρνό, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί. Κόρη του Μπερνάρ Αρνό, του πλουσιότερου ανθρώπου της Γαλλίας και προέδρου της LVMH, η Ντελφίν Αρνό είναι αντιπρόεδρος της Louis Vuitton.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Διεθνή / Σλοβενία: Το κοινοβούλιο νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι πάσχουν από ανίατη ασθένεια, έχουν διαύγεια και η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τους πόνους, έχουν το δικαίωμα να βάλουν τέλος στη ζωή τους
LIFO NEWSROOM
«Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό γίνεται θεατρικό έργο

Διεθνή / «Είμαστε εμείς οι ίδιοι και η κοινωνία σε δίκη»: Η υπόθεση Πελικό έγινε θεατρικό έργο

Το έργο έχει την υποστήριξη των δικηγόρων της Πελικό και φεμινιστικών ομάδων - Δημοσιογράφοι και ερευνητές έδωσαν πρόθυμα χιλιάδες σελίδες από τα σημειωματάριά τους για τη δίκη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM