«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και είναι καλά» λέει πρώην διπλωμάτης που αποστάτησε

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ζωντανός και είναι καλά» λέει πρώην διπλωμάτης που αποστάτησε Facebook Twitter
«Ο Κιμ Γιονγκ ουν είναι ζωντανός και είναι καλά» λέει υψηλόβαθμος αποστάτης πρώην διπλωμάτης
0

Ο Τε Γιονγκ-Ο, πολιτικός πλέον στη Νότια Κορέα, μίλησε στο CNN λέγοντας πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει μεν κάποια προβλήματα υγείας αλλά προτείνει να μην ακούει ο κόσμος τις φήμες ότι έχει πεθάνει.

Το μυστήριο γύρω από το πού βρίσκεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξεκίνησε όταν δεν εμφανίστηκε στους εορτασμούς για τα γενέθλια του παππού του και ιδρυτή της χώρας. Ποτέ δεν είχε λείψει από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2011, εξάλλου.

Έτσι, ξεκίνησε μία παραφιλολογία γύρω από το πού είναι, τι κάνει και αν ζει ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Πολλά μάλιστα είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τη διαδοχή του με επικρατέστερη την αδερφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ.

Ωστόσο, ο Τε Γιονγκ-Ο, πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας που εξελέγη στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε στο CNN ότι η απουσία του Κιμ από τους εορτασμούς σηματοδοτεί κάποια ασθένεια.

Γνωστή ως η Ημέρα του Ήλιου, η 15η Απριλίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία της χώρας. Τα προηγούμενα χρόνια, έχει επισημανθεί αυτό με αξιοσημείωτα γεγονότα, όπως δορυφορικές εκτοξεύσεις και στρατιωτικές παρελάσεις μεγάλης κλίμακας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι μόνο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, αλλά είναι ο εγγονός του Κιμ Ιλ Σουνγκ ... στα μάτια της Βόρειας Κορέας αυτό ήταν πραγματικά ασυνήθιστο", δήλωσε ο Τε Γιονγκ-Ο, για την απουσία του από τους εορτασμούς.

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν πραγματικά έκανε χειρουργική επέμβαση ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο ... δεν μπορεί να σταθεί μόνος του ή να περπατήσει σωστά» δήλωσε στο CNN, χωρίς ωστόσο να παρέχει αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία για τα όσα ισχυρίζεται.

Εφημερίδα της Νότιας Κορέας, η Daily NK, ανέφερε επίσης ότι ο Κιμ είχε υποβληθεί σε καρδιαγγειακή επέμβαση και έλαβε θεραπεία. Το CNN από την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ωστόσο, οι περισσότερες φήμες που κυκλοφορούν επί του παρόντος είναι απίθανο να είναι ακριβείς ή ενημερωμένες, δεδομένης της έντονης μυστικότητας που περιβάλλει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Οι μόνοι που μπορούν να επιβεβαιώσουν την πραγματική του κατάσταση μπορεί να είναι η σύζυγος του ή η αδερφή του ή οι στενοί του βοηθοί. Αυτές οι φήμες για το πού βρίσκεται τώρα, (ή) εάν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, δεν νομίζω ότι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα», πρόσθεσε.

Επισήμανε δε πως όταν πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, κρατήθηκε μυστικό για δύο ημέρες. Ακόμη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δεν είχε ενημερωθεί πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Τι λέει η Νότια Κορέα

 

Την Κυριακή, ο Τσάνγκ-άιεν Μουν, κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Νότιας Κορέας, δήλωσε στο CNN ότι ο Κιμ ήταν «ζωντανός και καλά» και βρισκόταν στην ανατολική παράκτια πόλη Wonsan. Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεν έκανε καμία αναφορά για την υγεία του Κιμ κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους συμβούλους.

Σε σχόλια που σηματοδοτούν τη δεύτερη επέτειο της πρώτης ενδοκορεατικής συνόδου κορυφής με τον Κιμ, ο ηγέτης της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι μια «νέα ευκαιρία για διακορεατική συνεργασία». Αργότερα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα ειρηνικό μέλλον μεταξύ των δύο εθνών με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη με τον Κιμ.

Ένας ιστότοπος που ειδικεύεται στις υποθέσεις της Βόρειας Κορέας δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες το Σάββατο, όπου δείχνει ένα τρένο σταθμευμένο σε σιδηροδρομικό σταθμό που εξυπηρετεί το πολυτελές συγκρότημα Wonsan του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το τρένο ήταν σταθμευμένο εκεί τουλάχιστον στις 21 Απριλίου και «πιθανότατα» ανήκε στον Κιμ, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ο πρώην διπλωμάτης προειδοποίησε ότι το τρένο θα μπορούσε να είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού: όταν ήταν ακόμα διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας, η κυβέρνηση συχνά έστελνε το τρένο του Κιμ σε διάφορα μέρη της χώρας, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να φωτογραφηθεί από δορυφόρους.

Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιούνται με το φως, πρόσθεσε. Η διαδεδομένη έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σημαίνει ότι το φως μετά το σκοτάδι είναι μια πολυτέλεια που απολαμβάνουν υψηλόβαθμοι άνθρωποι όπως ο Κιμ ή οι αξιωματικοί του. Για να κρύψει την τοποθεσία του από τους Αμερικανικούς δορυφόρους τη νύχτα, η κυβέρνηση θα κρατήσει ανοιχτά τα φώτα σε ένα άδειο γραφείο ή στους ξενώνες σαν να έμενε ο Κιμ.

«Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες για να παραπλανήσει την παγκόσμια άποψη ή τις αμερικανικές δορυφορικές εικόνες», δήλωσε ο Τε.

Αυτές οι περίπλοκες τακτικές για την απόκρυψη της κατάστασης του Κιμ δεν είναι νέες - η καθημερινή ρουτίνα και η υγεία του Κιμ είναι μερικά από τα πιο προστατευμένα μυστικά της Βόρειας Κορέας. Οι κινήσεις και η τοποθεσία του προστατεύονται με σκληρό, απόρρητο, τρόπο και αποκαλύπτονται πολύ λίγες λεπτομέρειες.

«Ακόμη και η συζήτηση κάποιας φήμης ή παραπληροφόρησης σχετικά με την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να βάλει κάποιον σε μπελάδες με τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους», λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από το CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM