Απεργία την Πρωτομαγιά

Πολωνία: Γκέι ζευγάρι μοιράζει μάσκες με ουράνιο τόξο κατά του κορωνοϊού και της προκατάληψης

Πολωνία: Γκέι ζευγάρι μοιράζει μάσκες με ουράνιο τόξο κατά του κορωνοϊού και της προκατάληψης Facebook Twitter
Πολωνία: Γκέι ζευγάρι μοιράζει μάσκες με ουράνιο τόξο κατά του κορωνοϊού και της προκατάληψης (EPA)
0

Ο Dawid Mycek και ο Jakub Kwiecinski, παντρεμένο γκέι ζευγάρι στην Πολωνία μοιράζουν πολύχρωμες μάσκες κατά της προκατάληψης και του κορωνοϊού.

Λένε ότι αντιμετωπίζουν συχνά περιστατικά κακοποίησης στην Πολωνία επειδή αποτελούν μέρος της λεγόμενης «ομοφυλοφιλικής πανούκλας».

«Έτσι σκεφτήκαμε ότι αν αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή μια πραγματική πανούκλα, δηλαδή τον νέο κορωνοϊό, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην προστασία των ανθρώπων από αυτήν την πανούκλα και να κάνουμε κάτι καλό», δήλωσε ο 37χρονος Kwiecinski.

Αυτός και ο σύζυγός του πρόσφεραν 300 μάσκες με το ουράνιο τόξο στους δρόμους της πόλης Γκντανσκ της βόρειας Πολωνίας αυτό το μήνα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προστατευτούν από το COVID 19 και να ευαισθητοποιηθούν για την κατάσταση των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλ στην Πολωνία.

Ένα βίντεο μάλιστα που απεικονίζει το ζευγάρι να διανέμει μάσκες, το παρακολούθησαν περισσότερες από 2 εκατ. φορές στο Facebook.

Η Πολωνία, που καταγράφει 10.346 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού και 435 θανάτους έχει επιβάλλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, καθώς σταδιακά έχει αρχίσει την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Ο Kwiecinski και ο Mycek, που παντρεύτηκαν στην Πορτογαλία, δήλωσαν ότι οι αντιδράσεις στις μάσκες τους ήταν εξαιρετικά θετικές, αλλά η γενική στάση απέναντι στα ΛΟΑΤ άτομα στην Πολωνία έχει γίνει πιο εχθρική τα τελευταία χρόνια.

Στη χώρα, η οποία δεν αναγνωρίζει καμία μορφή ένωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου, οι παρελάσεις για τον εορτασμό της ζωής των ΛΟΑΤ έγιναν σημεία βίαιων εκδηλώσεων πέρυσι στις εκλογές του Οκτωβρίου ενώ η χώρα πρόκειται να οδηγηθεί σε προεδρικές εκλογές, σε λίγες ημέρες, στις 10 Μαΐου.

«Η κατάσταση των ΛΟΑΤ ανθρώπων στην Πολωνία επιδεινώνεται, θα έλεγα μέρα με τη μέρα, έχουμε τη δεξιά στην εξουσία... το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης και είναι εναντίον των ΛΟΑΤ», δήλωσε ο Kwiecinski.

«Ενθαρρύνουν επίσης τους ανθρώπους να μας επιτεθούν, να μας προσβάλουν» επισήμανε σε δηλώσεις του σύμφωνα με το Reuters.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης  (PiS) από την πλευρά του δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Οι αξιωματούχοι της PiS έχουν δηλώσει πως δεν είναι ενάντια σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, απλώς θέλουν να υπάρχουν ως «ζευγάρια ιδιωτικά».

Οι Kwiecinski και Mycek δήλωσαν μάλιστα ότι και οι ίδιοι έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια 80 απειλητικά μηνύματα εναντίον τους.

«Έχουμε ακούσει πολλές φορές στην Πολωνία από πολίτες και από εκπροσώπους της εκκλησίας και από πολιτικούς ότι είμαστε πανούκλα», δήλωσε ο Kwiecinski αναφερόμενος σε σχόλια του αρχιεπισκόπου της Κρακοβίας, Marek Jedraszewski τον περασμένο Αύγουστο.

Περιέγραψε δε την Πολωνία ως πολιορκημένη από εκστρατείες «πανούκλας ουράνιων τόξων» για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ