Κυκλώνας κατηγορίας 5 πλήττει το Βανουάτου, προκαλώντας ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας που προσπαθεί να προετοιμαστεί για τον κορωνοϊό.

 

Ο κυκλώνας Χάρολντ άρχισε να πλήττει τα βόρεια και τα δυτικά της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι θυελλώδεις άνεμοι, που φτάνουν έως τα 235 χιλιόμετρα την ώρα, αναμένεται να σαρώσουν πολλές περιοχές, όπως και σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες.

 

Στο μεταξύ, έχουν κοπεί οι επικοινωνίες στα δύο μεγαλύτερα νησιά του Βανουάτου, Σάντο και Μαλέκουλα. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ήταν πως κατέρρευσε η οροφή του δημαρχείου στο Σάντο και πως υπήρχαν πλημμύρες» δήλωσε στον «Guardian» ο επικεφαλής της UNICEF στην περιοχή, Έρικ Ντουπρέρ.

 

Το Βανουάτου είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου στις οποίες δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Όμως υπάρχει ο φόβος ότι σε μια ενδεχόμενη έξαρση το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

 

Ήδη, πάντως, στο Βανουάτου έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα, αφού έχουν κλείσει τα σύνορα για ξένους επισκέπτες, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων. Κάποια από αυτά τα μέτρα άρθηκαν καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε οι πολίτες στα κέντρα εκκένωσης.

 

Όμως, λόγω των μέτρων θα υπάρχει πρόβλημα στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που θα αφήσει πίσω του ο κυκλώνας. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήθελαν να έρθουν να βοηθήσουν δεν θα μπορούν να το κάνουν ή θα πρέπει να μείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα» εξήγησε ο Ντουπρέρ μιλώντας στον «Guardian».