Κορωνοϊός: «Υπερεξουσίες επ'αόριστον» στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας - Έντονες αντιδράσεις

Κορωνοϊός: «Υπερεξουσίες επ'αόριστον» στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας - Έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter
1

To πράσινο φως της ουγγρικής βουλής, με 137 υπέρ έναντι 53 κατά, έλαβε σήμερα ο Βίκτορ Όρμπαν για την ανάληψη υπερενισχυμένων εξουσιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας κορωνοϊού.

Ο νέος νόμος που δεν έχει χρονικό περιορισμό εξασφαλίζει υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε να τις χρησιμοποιήσει «αναλογικά και ορθολογικά».

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των πολιτών, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς πολλοί καταγγέλλουν πως η ουγγρική κυβέρνηση χρημοποιεί τον κορωνοϊό ως πρόσχημα για την επιβολή δυσανάλογων μέτρων, άγνωστης διάρκειας, ελέγχου της κοινωνίας και κατάχρησης εξουσίας.

Όπως τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Peter Jakab, «ο νόμος θέτει την ουγγρική δημοκρατία σε καραντίνα».

«Αυτός ο νόμος καταργεί όλα τα προσχήματα. Αποκαλύπτει τι ισχύει μέχρι στιγμής: πως πρακτικά δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στις εξουσίες της κυβέρνησης καθώς ούτε η βουλή ούτε το συνταγματικό δικαστήριο θα μπορούν να ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο» αναφέρει ο Zselyke Csaky του Freedom House, ενός ανεξάρτητου αμερεικανικού παρατηρητηρίου σε θέματα δημοκρατίας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στον Ορμπάν να παρατείνει επ΄αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς την σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.

Επιπλέον, προβλέπει φυλάκιση έως και 5 χρόνια σε όσους παρακωλύουν τα μέτρα που έχουν στόχο την ανάσχεση εξάπλωσης του ιού, αλλά και εκείνους που διακινούν ψευδείς ειδήσεις, με τους επικριτές να καταγγέλλουν πως πρόκειται για ξεκάθαρη στοχοποίηση της ανεξάρτησης δημοσιογραφίας. 

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ορμπάν, ο Ζόλταν Κόβακς, επέμεινε σήμερα ότι το νομοσχέδιο είναι περιορισμένο χρονικά από την δυνατότητα ανάκλησής του από το κοινοβούλιο και από την ίδια την επιδημία, η οποία «κάποια μέρα θα τελειώσει, ας ελπίσουμε».

Η εξουσία ανάκλησης του κοινοβουλίου ανήκει στην θεωρία, αφού στην πράξη το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο...

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη φιλοκυβερνητική εταιρεία Nezopont, το 90% των πολιτών επιθυμούν την παράτααση των ισχυόντων έκτακτων μέτρων και το 72% συμφωνεί πως ο ποινικός κώδικας πρέπει να ενισχυθεί.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια