No.1

Καλιφόρνια: Το λόμπι των όπλων απαιτεί να μείνουν ανοικτά τα οπλοπωλεία εν μέσω πανδημίας

Καλιφόρνια: Το λόμπι των όπλων απαιτεί να μείνουν ανοικτά τα οπλοπωλεία εν μέσω πανδημίας Facebook Twitter
1

Κάτοχοι όπλων, έμποροι όπλων και οργανώσεις υπεράσπισης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας προσέφυγαν την Παρασκευή στη Δικαιοσύνη, για να εμποδίσουν τις αρχές της Καλιφόρνιας να κλείσουν τα οπλοπωλεία στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.


Στο κείμενο της προσφυγής αναφέρεται ότι «οι υποκειμενικές πολιτικές απόψεις είναι άσχετες μπροστά στην εξής αλήθεια: τα οπλοπωλεία με άδεια είναι εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι εγγυώνται την τήρηση ενός δικαιώματος κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα. Τελεία».


Η προσφυγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας στρέφεται εναντίον του Δημοκρατικού κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος διέταξε τον περιορισμό των κινήσεων του πληθυσμού της πολιτείας, με εξαίρεση μόνο τη λειτουργία «απαραίτητων υποδομών», αφήνοντας στους σερίφηδες των διαφόρων κομητειών την διακριτική ευχέρεια να συμπεριλάβουν ή όχι τα οπλοπωλεία σε αυτή την κατηγορία.


Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, εναντίον του οποίου στρέφεται επίσης η προσφυγή, έκρινε την Πέμπτη ότι τα οπλοπωλεία πρέπει να κλείσουν. Μολονότι χαρακτηρίζουν «αξιοσημείωτη» την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, οι προσφεύγοντες, ανάμεσά τους το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, επιχειρηματολογούν πως δεν αποτελεί «δικαιολογία» για την παραβίαση της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται, κατά τη θέση τους, το δικαίωμα της οπλοφορίας.


Απεναντίας, συνεχίζουν, «οι πωλητές όπλων και πυρομαχικών ασκούν ίσως τη σημαντικότερη εμπορική δραστηριότητα, καθώς επιτρέπουν στους Καλιφορνέζους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, τους δικούς τους και τις ιδιοκτησίες τους» σε αυτή την ταραγμένη περίοδο.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού στον κόσμο (πάνω από 100.000), ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 1.500 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας. Από το ξέσπασμά της, χιλιάδες Αμερικανοί — το ένα τρίτο εκ των οποίων διαθέτει τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο — έσπευσαν σε οπλοπωλεία για να προμηθευτούν όπλα ή πυρομαχικά.


Ωστόσο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται, γίνεται διάλογος για το αν τα οπλοπωλεία πρέπει να μείνουν ανοικτά ή όχι. Ενώ το Τέξας, το Οχάιο και το Μίσιγκαν έχουν χαρακτηρίσει «απαραίτητη» τη λειτουργία τους, οι πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι, που αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας, έχουν διαφορετική θέση.
Οι υποστηρικτές των περιορισμών στην πώληση όπλων προειδοποιούν εναντίον του αυξημένου κινδύνου δυστυχημάτων και αυτοκτονιών, καθώς ολοένα περισσότερες οικογένειες δέχονται εντολή να μείνουν στα σπίτια τους — όπου υπάρχουν όπλα.


Το 2019 έχασαν τη ζωή τους 40.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εξαιτίας της χρήσης πυροβόλων όπλων. Οι 24.000 εξ αυτών αυτοκτόνησαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια