Δολοφονία Κασόγκι: Η Τουρκία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 20 Σαουδαράβων

Δολοφονία Κασόγκι: Η Τουρκία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 20 Σαουδαράβων Facebook Twitter
20 Σαουδάραβες κατηγορούνται στην Τουρκία για τη δολοφονία του Κασόγκι (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Τουρκία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 20 υπόπτων για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ανάμεσά τους, ένας πρώην στενός συνεργάτης του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Ο αρθρογράφος της Washington Post εθεάθη τελευταία φορά ζωντανός όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν 2 Οκτωβρίου 2018 και ο Κασόγκι πήγε εκεί για να παραλάβει έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του.

Ανάμεσα στους 20 που κατηγορούνται στην Τουρκία είναι ο πρώην υποδιευθυντής των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέντ Αλ-Ασίρι και ο πρώην σύμβουλος του πρίγκιπα, Σαούντ αλ- Καχτάνι. Οι δύο τους κατηγορούνται ότι «υποκίνησαν την προμελετημένη δολοφονία με ειδεχθή πρόθεση», σύμφωνα με τον Τούρκο εισαγγελέα.

Οι άλλοι 18- πρόκειται για ομάδα 15 ατόμων που πήγε στην Τουρκία για την εκτέλεση της επιχείρησης και τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών- κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν τον Κασόγκι προκαλώντας του ασφυξία, ενώ είχαν συμφωνήσει ότι θα τον σκοτώσουν αν δεν δεχόταν να επιστρέψει μαζί τους στη Σαουδική Αραβία.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε σε ανάλυση των τηλεφωνικών αρχείων των υπόπτων, την είσοδο και την έξοδό τους από την Τουρκία, την παρουσία στο προξενείο, καταθέσεις μαρτύρων και αναλύσεις στο τηλέφωνο και τους υπολογιστές του Κασόγκι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η δίκη «παρωδία» στη Σ. Αραβία

Ο Καχτάνι και ο Ασίρι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά τη δολοφονία. Ο Ασίρι δικάστηκε στη Σαουδική Αραβία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω ανεπαρκών αποδείξεων, σύμφωνα με εισαγγελέα της χώρας. Για τον Καχτάνι έγινε έρευνα, αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του. Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι παρέμεινε ενεργός σε κρατικά ζητήματα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε πέντε ανθρώπους σε θάνατο και τρεις σε φυλάκιση, για τη δολοφονία του Κασόγκι. Εισηγήτρια του ΟΗΕ χαρακτήρισε παρωδία αυτή τη δίκη γιατί, σημείωσε, δεν έθεσε στο στόχαστρο αυτούς που ήταν οι εγκέφαλοι της επιχείρησης. Το δικαστήριο δεν ανακοίνωσε τα ονόματα αυτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και η CIA, έχουν αναφέρει ότι εκτιμούν πως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία. Η υπόθεση προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με το Ριάντ, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η εντολή για τη δολοφονία ήρθε από τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας έχει αρνηθεί ότι διέταξε τη δολοφονία. Έχει αναφέρει όμως ότι φέρει την τελική ευθύνη για αυτό το γεγονός, ως ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.

Με πληροφορίες από Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ