Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε πέντε άτομα για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε πέντε άτομα για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
0

Σε θανατική ποινή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καταδίκασε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας πέντε άτομα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε την απαλλαγή του Σαουδάραβα τότε πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη, Mohammed al-Otaibi. Όπως γνωστοποίησε η κρατική τηλεόραση του βασιλείου, αφέθηκε ελεύθερος αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι ετυμηγορίες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, διερευνήθηκε η σχέση του Saud al-Qahtani, πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου του παλατιού, στην υπόθεση, ωστόσο δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, άλλοι τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης συνολικά 24 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, έρευνα της CIA καταδείκνυε πως τη δολοφονία του Κασόγκι είχε διατάξει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. O ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του - αν και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση, δήλωσε πως, ως ηγέτης του βασιλείου, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των εξελίξεων.

Οι δίκες των κατηγορουμένων διεξήχθησαν σε σχεδόν απόλυτη μυστικότητα - παρότι σε μικρό αριθμό διπλωματών, μεταξύ αυτών και Τούρκων, αλλά και μελών της οικογένειας Κασόγκι επιτράπηκε η παρακολούθηση των συνεδριάσεων.

Ο Κασόγκι ήταν κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών και σφοδρός επικριτής του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου. Εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, όπου βρέθηκε για να παραλάβει κάποια έγγραφα, εν όψει του γάμου του. Δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, ενώ το πτώμα του ακρωτηριάστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο.

Η δολοφονία του πυροδότησε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από το Ριάντ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ