Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε πέντε άτομα για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε πέντε άτομα για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι Facebook Twitter
0

Σε θανατική ποινή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καταδίκασε δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας πέντε άτομα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε την απαλλαγή του Σαουδάραβα τότε πρόξενου στην Κωνσταντινούπολη, Mohammed al-Otaibi. Όπως γνωστοποίησε η κρατική τηλεόραση του βασιλείου, αφέθηκε ελεύθερος αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι ετυμηγορίες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, διερευνήθηκε η σχέση του Saud al-Qahtani, πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου του παλατιού, στην υπόθεση, ωστόσο δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, άλλοι τρεις άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης συνολικά 24 ετών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, έρευνα της CIA καταδείκνυε πως τη δολοφονία του Κασόγκι είχε διατάξει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. O ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του - αν και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση, δήλωσε πως, ως ηγέτης του βασιλείου, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των εξελίξεων.

Οι δίκες των κατηγορουμένων διεξήχθησαν σε σχεδόν απόλυτη μυστικότητα - παρότι σε μικρό αριθμό διπλωματών, μεταξύ αυτών και Τούρκων, αλλά και μελών της οικογένειας Κασόγκι επιτράπηκε η παρακολούθηση των συνεδριάσεων.

Ο Κασόγκι ήταν κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών και σφοδρός επικριτής του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου. Εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018, όπου βρέθηκε για να παραλάβει κάποια έγγραφα, εν όψει του γάμου του. Δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, ενώ το πτώμα του ακρωτηριάστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο.

Η δολοφονία του πυροδότησε τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από το Ριάντ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΡΙ ΣΤΑΙΛΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Διεθνή / Χάρι Στάιλς: Απογοητευμένοι οι φαν με το κόστος των εισιτηρίων της περιοδείας - Το σχόλιο του Λίαμ Γκάλαχερ

Οι τιμές για το «Together, Together World Tour» που προκάλεσαν αντιδράσεις - «Με αυτές τις τιμές, περιμένω ο Χάρι Στάιλς να έρθει μέχρι τη θέση μου και να με φιλήσει»
THE LIFO TEAM
Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Αν δεν επιτευχθεί τελευταία στιγμή συμφωνία με την Τεχεράνη και ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή επίθεσης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή αλλά και τον κόσμο
THE LIFO TEAM
Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM