Ο Καναδάς θα πάψει να προσφέρει - κι, ως εκ τούτου, να πληρώνει - ασφάλεια για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση.

 

Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) παρείχε ασφάλεια στο πριγκιπικό ζεύγος - που επισήμως χάνει τους τίτλους του από τις 31 Μαρτίου - από την άφιξή τους στον Καναδά «σποραδικά από τον Νοέμβριο του 2019», μετά από σχετικό αίτημα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

 

 

Ὀπως έγινε σήμερα γνωστό, άπαξ και οι δυο τους παύσουν να αποτελούν εν ενεργεία μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, εντός των επόμενων εβδομάδων, ο Καναδάς δεν θα μεριμνά πλέον για την ασφάλειά τους.

 

Η καναδική αστυνομία συνδράμει τη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου έχονταν αναλάβει κατά διαστήματα την ασφάλεια του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ από τον Νοέμβριο, όταν το ζευγάρι ξεκίνησε εκεί τις διακοπές του, διάρκειας 6 εβδομάδων, στον Καναδά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ομοσπονδιακό γραφείο του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

 

Όμως, άπαξ ο Χάρι και η Μέγκαν δεν θα θεωρούνται πλέον ανώτερα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, δεν θα επωφελούνται πλέον από την παροχή προστασίας, που χρηματοδοτείται από το καναδικό κράτος και το κόστος της υπολογίζεται σε εκατομμύρια δολάρια.

 

«Καθώς ο δούκας και η δούκισσα αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται ως διεθνώς προστατευόμενα πρόσωπα, ο Καναδάς έχει την υποχρέωση να παράσχει βοήθεια για την ασφάλειά τους, εφόσον χρειάζεται» τονίζεται στην ανακοίνωση της καναδικής κυβέρνησης.

 

«Η βοήθεια θα διακοπεί τις επόμενες εβδομάδες, σε συμφωνία με την αλλαγή του στάτους τους».

 

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, οι Καναδοί αγαπούν τον πρίγκιπα Χάρι, όμως  στην πλειονότητά τους δεν επιθυθμούν να πληρώνουν για τα έξοδα ασφαλείας για τη διαμονή του στον Καναδά. Το 73% των Καναδών που ρωτήθηκε από το ινστιτούτο Angus Reid εκτιμά ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ πρέπει να πληρώσουν «οι ίδιοι» όλα τα έξοδα που συνδέονται με τη διαμονή τους στον Καναδά, ιδίως τις δαπάνες για την ασφάλειά τους.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/BBC