Κοροναϊός: Οχτώ στα 10 κρούσματα δεν είναι σοβαρά - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κοροναϊός: Οχτώ στα 10 κρούσματα δεν είναι σοβαρά - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο Facebook Twitter
Τα περισσότερα κρούσματα του κοροναϊού είναι ήπια (EPA)
0

Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κοροναϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, όπως προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC), περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν ήδη από κάποια άλλη ασθένεια καθώς και το ιατρικό προσωπικό. Το κέντρο μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian. 

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
- Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα. Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).


- Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.

- Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.

- Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.

- Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν από ό,τι οι γυναίκες.

- Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.


- Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.


Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM