Σκότωσαν τον σκύλο της επειδή είναι γυναίκα - Ίσως όμως υπάρχει βαθύτερο κίνητρο

Σκότωσαν τον σκύλο της επειδή είναι γυναίκα - Ίσως όμως υπάρχει βαθύτερο κίνητρο Facebook Twitter
0

Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τον σκύλο μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν, λέγοντάς της πως οι γυναίκες δεν δικαιούνται να έχουν σκύλο, ενώ η ίδια και η οικογένειά της ωστόσο φοβούνται πως τα κίνητρα μπορεί να είναι βαθύτερα. 

Η Sahba Barakzai, η οικογένειά της και ο Aseman, ένα χάσκι επτά μηνών, έβγαιναν για βόλτες στα βουνά του Δυτικού Αφγανιστάν, κάθε Παρασκευή. Αλλά την περασμένη Παρασκευή η βόλτα εξελίχθηκε σε τραγωδία καθώς μία ομάδα άγνωστων ανδρών πλησίασε την οικογένεια, πυροβόλησε και σκότωσε το αγαπημένο κουτάβι της Sahba. Οι δράστες είπαν πως μία γυναίκα δεν μπορεί να είναι ιδιοκτήτρια ενός σκύλου. Ωστόσο η Sabha φοβάται πως το κίνητρό τους μπορεί να είναι βαθύτερο και ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι η ίδια είναι προπονήτρια κοριτσιών.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τα κίνητρά τους αλλά πιστεύουμε πως είχαν να κάνουν με την καριέρα της», είπε η Setayesh, αδερφή της Sahba, στο BBC. «Ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε τη δική της ομάδα και αυτά τα πράγματα αποτελούν ταμπού». 

Η Sahba είναι συνηθισμένη στις απειλές, η ίδια δίδασκε καράτε σε παιδιά στη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, για 10 χρόνια. Ακόμα δημιούργησε μία ποδηλατική ομάδα για έφηβες και νεαρές γυναίκες. Η ποδηλασία είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα σε μία χώρα όπου, μέχρι και πριν δύο δεκαετίες, στις γυναίκες απαγορευόταν να πηγαίνουν στο σχολείο, να εργάζονται ή ακόμα και να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς συνοδεία άνδρα. Αποτελεί ακόμα ταμπού, λέει η Setayesh, για τα κορίτσια να οδηγούν ποδήλατο στη Herat και κάποια μέλη της κοινότητας είχαν αντιδράσει επιθετικά. Αλλά η αδελφή της ήταν αποφασισμένη να επιμείνει.

Κίνητρο για τη δράση της Sahba αποτελούσε η κατάσταση των γυναικών στη Χεράτ και η αδερφή της υποστηρίζει ότι αποτελεί ενεργό άτομο στην πόλη. «Οι γονείς μας ανησυχούν πολύ επειδή η ζωή της είναι σε κίνδυνο κάτι που είδαμε με τα μάτια μας την περασμένη εβδομάδα». Πράγματι η τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας φαίνεται να τους έχει συνταράξει. Η Sahba μαζί με τον πατέρα της και δύο αδερφές της, είχαν βγει βόλτα με τον σκύλο τους. Ο Aseman, που το όνομά του σημαίνει «ουρανός», είχε αποκτηθεί από την οικογένεια λίγους μήνες πριν και ήταν εξαιρετικά αγαπητός. Σε φωτογραφίες φαίνεται το χάσκι να παίζει στο χιόνι, με παιδιά στην ομάδα της Sahba αλλά και να πηγαίνει βόλτες στα βουνά όπως ακριβώς την ημέρα που σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

«Πηγαίναμε κάθε εβδομάδα αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά», δήλωσε η Sahba στο BBC. Μετά από δύο ώρες βόλτας ένας άνδρας που έμοιαζε με βοσκός εμφανίστηκε και πυροβόλησε τον Aseman. «Φώναξα και έτρεξα προς τον Aseman και είπα στον άνδρα να μην πυροβολήσει», είπε η Sahba στο πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν Khaama. «Ο ένοπλος δεν νοιάστηκε. Πυροβόλησε τον Aseman τέσσερις φορές στο στήθος».

Τα χτυπήματα ήταν μοιραία. Με λυγμούς η Sahba πήρε τον σκύλο στα χέρια της και ξεκίνησε να τρέχει προς το αυτοκίνητο. Αλλά ο ένοπλος, που εν τω μεταξύ πλαισιώθηκε από άλλους άνδρες, πυροβόλησε άλλη μία φορά και της ζήτησε να αφήσει τον νεκρό σκύλο σε αυτούς. Ως γυναίκα, είπε στη Sahba, δεν έχεις δικαίωμα να έχεις σκύλο. Η οικογένεια δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψει τον Aseman με τους άνδρες και να φύγει.

Δεν ξέρουν ποιοι ήταν ούτε τα κίνητρά τους. Η καταγγελία του περιστατικού στην αστυνομία, δήλωσε η Sahba, θα ήταν μάταιη. «Δεν θα συμβεί τίποτα», είπε στο Khaama. «Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται κάθε μέρα στη χώρα και δεν αποδίδονται ευθύνες». Η επίθεση έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την οικογένεια, λέει η Setayesh. «Ήμασταν πραγματικά φοβισμένοι, ποτέ δεν είχα βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση. Είναι μια τρομακτική ανάμνηση για όλους μας». 

Σκότωσαν τον σκύλο της επειδή είναι γυναίκα - Ίσως όμως υπάρχει βαθύτερο κίνητρο Facebook Twitter

To γεγονός ωστόσο πλήγωσε βαριά τη Sahba, η οποία αποφάσισε να κλείσει τους αθλητικούς συλλόγους της, μια τεράστια απώλεια για την κοινότητά της, και να ξεκινήσει να εξετάζει τη φυγή της από τη χώρα. Σκέφτεται να πάει στο γειτονικό Ιράν, όπου ελπίζει ότι θα είναι πιο ασφαλής. «Ο Aseman ήταν σα να είναι το παιδί της Sabha», εξηγεί η Setayesh ενώ η αδερφή της προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλεια. «Την ημέρα που πήρα τον Aseman, έψαξα να μάθω πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας σκύλος της ράτσας του. Έμαθα ότι μπορεί να ζήσει περίπου 14 χρόνια και ακόμη περισσότερο», είπε. «Στενοχωριέμαι καθώς σκέφτομαι ότι ο Aseman θα μπορούσε να ζήσει μόνο 14 χρόνια μαζί μου. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι ο γλυκός μου Aseman θα ζούσε μόνο για επτά μήνες και στη συνέχεια θα τον σκότωναν».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ