Οι διαπραγματεύσεις για τις, μετά Brexit, σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο των Βρυξελλών.

 

Αξιωματούχοι υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον ειδικό σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Φροστ, θα ξεκινήσουν τις κομβικές αυτές συνομιλίες στις αρχές της άνοιξης, με χρονικό ορίζοντα δέκα μηνών.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - περίπου τέσσερα χρόνια μετά από το σχετικό δημοψήφισμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο του «διαζυγίου» μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Μέχρι τότε, η Βρετανία θα παραμένει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

 

Όπως σημειώνει το εσωτερικό έγγραφο από την Ε.Ε που περιήλθε στην κατοχή του Guardian, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου, θα υπάρξει «γκρεμός» σε πολλούς τομείς συνεργασίας και «καμία επιστροφή στο status quο».

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διαθέτει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις με καμία χώρα στον κόσμο. Γι'αυτό και οι Βρυξέλλες αξιώνουν εγγυήσεις περί μη ύπαρξης αθέμιτου ανταγωνισμού από τη Βρετανία.

 

Ο θεμιτός ανταγωνισμός προβάλλεται ως όρος στο πλαίσιο της Πολιτικής Διακήρυξης που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Χθες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι η Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμό «ποτέ, ποτέ, ποτέ» για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο υποτίμησε το κόστος της αποχώρησης.

 

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί υπαινίχθηκαν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι ευέλικτες στους κανόνες που έχουν, προκειμένου να προστατεύουν τις εμπορικές ροές, αλλά ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε από το Μπέλφαστ ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της Ένωσης και δεν θα διακυβευτεί.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr