Guardian: Στις 3 Μαρτίου η έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Βρετανίας

Guardian: Στις 3 Μαρτίου η έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Βρετανίας Facebook Twitter
0

Οι διαπραγματεύσεις για τις, μετά Brexit, σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο των Βρυξελλών.

Αξιωματούχοι υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον ειδικό σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Φροστ, θα ξεκινήσουν τις κομβικές αυτές συνομιλίες στις αρχές της άνοιξης, με χρονικό ορίζοντα δέκα μηνών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής - περίπου τέσσερα χρόνια μετά από το σχετικό δημοψήφισμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο του «διαζυγίου» μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Μέχρι τότε, η Βρετανία θα παραμένει στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Όπως σημειώνει το εσωτερικό έγγραφο από την Ε.Ε που περιήλθε στην κατοχή του Guardian, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου, θα υπάρξει «γκρεμός» σε πολλούς τομείς συνεργασίας και «καμία επιστροφή στο status quο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διαθέτει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις με καμία χώρα στον κόσμο. Γι'αυτό και οι Βρυξέλλες αξιώνουν εγγυήσεις περί μη ύπαρξης αθέμιτου ανταγωνισμού από τη Βρετανία.

Ο θεμιτός ανταγωνισμός προβάλλεται ως όρος στο πλαίσιο της Πολιτικής Διακήρυξης που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Χθες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι η Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμό «ποτέ, ποτέ, ποτέ» για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, προσθέτοντας ότι το Λονδίνο υποτίμησε το κόστος της αποχώρησης.

Ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί υπαινίχθηκαν ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι ευέλικτες στους κανόνες που έχουν, προκειμένου να προστατεύουν τις εμπορικές ροές, αλλά ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε από το Μπέλφαστ ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της Ένωσης και δεν θα διακυβευτεί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM