Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη Facebook Twitter
Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο γίνεται στον απόηχο της γνωμοδότησης του γερμανικού κοινοβουλίου αναφορικά με τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες ζώνες. Το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων, αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.


Στη σημερινή συνάντηση, η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις τόσο στη Λιβύη όσο και τη Συρία, για την κρίση στο Ιράκ, αλλά και τις εντάσεις με το Ιράν. Οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό του Ερντογάν.


«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Στην Κωνσταντινούπολη, η Μέρκελ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM