Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη

Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα, μετά το «χαστούκι» της Bundestag για τη συμφωνία με τη Λιβύη Facebook Twitter
Συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο γίνεται στον απόηχο της γνωμοδότησης του γερμανικού κοινοβουλίου αναφορικά με τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες ζώνες. Το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων, αναφέρει μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.


Στη σημερινή συνάντηση, η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις τόσο στη Λιβύη όσο και τη Συρία, για την κρίση στο Ιράκ, αλλά και τις εντάσεις με το Ιράν. Οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό του Ερντογάν.


«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.

Στην Κωνσταντινούπολη, η Μέρκελ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ