Μία έντονη λάμψη που καταγράφηκε στο βράδυ της Τρίτης στον ουρανό της Κύπρου, απασχόλησε έντονα τους επιστήμονες.


Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό σε πολλές περιοχές του νησιού, με δεκάδες πολίτες να το καταγράφουν σε βίντεο και φωτογραφίες.

 

 

«Υψηλής φαινομενικής λαμπρότητας βολίδα θεάθηκε λίγο μετά τις 22:00 ώρα Κύπρου. Παρακαλώ δώστε μας την δική σας προσωπική ενημέρωση περί της θέασης συμπληρώνοντας ταυτόχρονα αν είναι δυνατόν την αντίστοιχη αναφορά» προέτρεψε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Facebook o Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας.

 

 

Λίγο αργότερα, οι επιστήμονες έδωσαν εξήγηση στο φαινόμενο. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό και πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθο Φάκα, ο οποίος μίλησε στο κυπριακό Offsite, επρόκειτο για ένα μετέωρο πεφταστέρι. «Ήταν ένα μετέωρο πεφταστέρι που πέρασε κοντά στην Κύπρο. Είναι ένα ουράνιο σώμα, το οποίο το απορρόφησε η βαρύτητα της Γης και λόγω της πυκνής ατμόσφαιρας και της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσει στον ουρανό αυτό το ουράνιο σώμα άρχισε να εξαϋλώνεται», εξήγησε ο ίδιος. 

 

Όπως σημειώνει ο κ. Φάκας ήταν πιο έντονο από άλλες φορές γι' αυτό και παρατηρήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό. «Συνεχώς έχουμε πεφταστέρια αλλά δεν τα παρατηρούμε. Μπορεί να πέφτουν συνέχεια, αλλά να μην τα βλέπουμε, ενώ αυτό ήταν τόσο έντονο που το πρόσεξε αρκετός κόσμος». Ερωτηθείς για το αν έπεσε κάπου, ο κ. Φάκας σημείωσε ότι «η άποψη είναι ότι εξαϋλώθηκε πλήρως στον ουρανό. Αν έπεφτε στη θάλασσα ή προσέκρουε κάπου θα ήταν εντονότερο το φαινόμενο, θα γινόταν κάποιος θόρυβος. Όπως το παρατηρήσαμε στον ουρανό θα το παρατηρούσαμε και στη γη αν συνέβαινε».