Ένας πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου του Drexel στις ΗΠΑ κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε 185.000 δολάρια από κρατικές επιχορηγήσεις που προορίζονταν για έρευνα, ξοδεύοντάς τα αφειδώς σε «προσωπικές απολαύσεις». 

 

Οι εισαγγελικές αρχές της Πενσιλβάνια απήγγειλαν στον 57χρονο Chikaodinaka Nwankpa τις κατηγορίες της κλοπής μέσω απάτης και της παράνομης υπεξαίρεσης που τιμωρούνται ως κακουργήματα στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Ο Nwankpa είχε διατελέσει πρώην πρόεδρος του τμήματος μηχανικής στο πανεπιστήμιο και είχε πρόσβαση στα ταμειακά διαθέσιμα της σχολής. 

 

Υπολογίζεται πως συνολικά ξόδεψε περισσότερα από 96.000 δολάρια από τα ταμεία του πανεπιστημίου σε στριπ κλάμπ και μπαρ, και επιπλέον 89.000 δολάρια σε αγορές μέσω iTunes, γεύματα και άλλες αγορές. Ο καθηγητής επιχειρούσε συστηματικά να περάσει τις μεταμεσονύκτιες επισκέψεις του σε στριπ κλαμπ, ως έξοδα σίτισης. Το 50% των επίμαχων συναλλαγών του γίνονταν Σαββατοκύριακα, ενώ 6 στις 10 χρεώσεις αφορούσαν σε διασκεδάσεις του από τις 12 έως τις 2 τα ξημερώματα.

 

Όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, ο Nwankpa τέθηκε σε αργία, επέστρεψε 53.328 δολάρια και λίγο αργότερα παραιτήθηκε. Το πανεπιστήμιο πλήρωσε 190.000 δολάρια σε διακανονισμό μετά από ομοσπονδιακή έρευνα για κατάχρηση κρατικών επιχορηγήσεων από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Ενέργειας, καθώς και από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είχαν καταλήξει, όπως αποδείχτηκε, σε στριπ κλαμπ της ευρύτερης περιοχής της Φιλαδέλφειας, με τις συναλλαγές να ξεκινούν τον Ιούλιο 2007 και να τερματίζονται απότομα τον Δεκέμβριο του 2017.

 

Ο Chikaodinaka Nwankpa κατηγορείται ότι ξόδεψε 185.000 δολάρια σε στρίπερ και μπαρ, και τα χρέωσε στο πανεπιστήμιο. (Φωτογραφία Philadelphia Police Department)
Ο Chikaodinaka Nwankpa κατηγορείται ότι ξόδεψε 185.000 δολάρια σε στρίπερ και μπαρ, και τα χρέωσε στο πανεπιστήμιο. (Φωτογραφία Philadelphia Police Department)

 

«Ο κ. Nwankpa εξέτρεψε με ακατάλληλο και εγκληματικό τρόπο δεκάδες χιλιάδες δολάρια για ερευνητικούς σκοπούς για την δική του, ιδιωτική απόλαυση. Πρόδωσε το πανεπιστήμιο Drexel και τους φοιτητές που πλήρωναν δίδακτρα, τους οποίους αμειβόταν για να διδάσκει», είπε ο εισαγγελέας Λάρι Κράσνερ. Ο μέσος όρος των διδάκτρων στο πανεπιστήμιο αυτό, είναι 36.000 δολάρια. 

 

Στις αρχές τις εβδομάδας ο Nwankpa συνελήφθη από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 25.000 δολαρίων την οποία πλήρωσε. Παρέδωσε το διαβατήριό του και η ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου. 

 

Η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Νίκη Γιανακάρη δήλωσε στο CNN πως «Το Drexel αντιμετωπίζει με την δέουσα σοβαρότητα τις κατηγορίες για ανήθική ή παράνομη συμπεριφορά μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το πανεπιστήμιο αρχικά εξέθεσε την κατάσταση στο γραφείο του Εισαγγελέα και συνεργάστηκε στις έρευνες από ομοσπονδιακά και πολιτειακά όργανα για το ζήτημα». 

 

Στον Nwankpa απαγορεύτηκε οποιαδήποτε συνεργασία με το αμερικανικό δημόσιο για τους επόμενος έξι μήνες και σύμφωνα με την σελίδα του στο LinkedIn, από τότε που παραιτήθηκε εργάζεται ως σύμβουλος εταιρειών. Αν καταδικαστεί για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 14 ετών και θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που δεν θα ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ.

 

Με πληροφορίες από Washington Post και CNN