Ένας μεγιστάνας του λιγνίτη χρηματοδοτούσε με τεράστια ποσά ομάδες, ινστιτούτα και ιδρύματα που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή

 

Ενώ τα λιγνιτωρυχεία του όδευαν προς τη χρεοκοπία, ο Ρόμπερτ Μάρεϊ έδωσε στον εαυτό του 14 εκατομμύρια δολάρια, στον διάδοχό του CEO μπόνους 4 εκατομμυρίων και διέθεσε ένα εκατομμύριο δολάρια για τη διασπορά αμφιβολιών για τα ανθρωπογενή αίτια της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι New York Times.  

 

Η εταιρία του, η Murray Energy, κήρυξε χρεοκοπία τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας χρέη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις επιπλέον 8 δισεκατομμυρίων, που σε μεγάλο μέρος αφορούσαν συνταξιοδοτικά προγράμματα και ασφάλειες υγείας των υπαλλήλων του. Αλλά αυτά τα χρέη φαίνεται πως δεν επηρεάσαν τις συνήθειες του Μάρεϊ, υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, που χρηματοδότησε δεκάδες καμπάνιες με ανακριβή και αβάσιμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τα τελευταία τρία χρόνια. 

 

Ο 79χρονος είναι άλλωστε δημόσιος αρνητής των εξακριβωμένων επιστημονικών στοιχείων για τον καταστροφικό αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη και, έδωσε τεράστια ποσά σε πολιτικές επιτροπές Συντηρητικών και ομάδες που αρνούνται ακόμα και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Οι ομάδες αυτές επιδιώκουν την ανάκληση των κανονισμών για μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που είχε περάσει η κυβέρνηση Ομπάμα. 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία του Μάρει έδωσε 300.000 δολάρια στην ομάδα Government Accountability & Oversight, που δίνει «απαντήσεις» όσους κατηγορούν τον πρόεδρο Τραμπ για την αμφίβολη περιβαλλοντική πολιτική του. Ακόμα 200.000 δολάρια δόθηκαν από την Murray Energy στην «δεξαμενή σκέψης» Competitive Enterprise Institute που υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων. Επιπλέον 130.000 δολάρια πήγαν και στο Heartland Institute, που με τη σειρά του χρηματοδοτεί αρνητές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι μιλούν σε συνέδρια για το κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη. 

 

Η ροή του χρήματος

 

Εκπρόσωπος της εταιρείας Murray Energy, αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία για τα συγκεκριμένα κονδύλια της εταιρείας αλλά τα αρχεία προσφέρουν μία σπάνια πρόσβαση στον τρόπο που αυτές οι ομάδες χρηματοδοτούνται. Συχνά οι πηγές ρευστότητάς κρύβονται πίσω από τρίτους οργανισμούς με ασαφείς ονομασίες, που δέχονται χρήματα από δωρητές που «επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι». 

 

Η ροή του χρήματος αποκαλύφθηκε εξαιτίας της υποβολής για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα, που ανάγκασε την εταιρεία να δώσει αναλυτικά στοιχεία. Γρήγορα έγινε αντιληπτή η χρηματοδότηση της Government Accountability & Oversight. Η ομάδα αυτή, επικαλούμενη τον νόμο για την Ελευθερία στην Πληροφορία, ζητά τα email ατόμων που μήνυσαν την κυβέρνηση Τραμπ για την οπισθοχώρησή στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο ιδρυτής της ομάδας, Κρις Χόρνερ δεν ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα για κάποιο σχετικό σχόλιο. 

 

Άλλοι οργανισμοί που έχει χρηματοδοτήσει η Murray Energy είναι η καναδική Διεθνής Συμμαχία Κλιματικής Επιστήμης που αβάσιμα και ανακριβώς υποστηρίζει πως το Κλίμα «αλλάζει συνέχεια εξαιτίας φυσικών αιτιών και οι πρόσφατες αλλαγές δεν είναι ασυνήθιστες». Χρήματα έχει λάβει και το Κέντρο για την Μελέτη του Διοξειδίου του Άνθρακα και της Παγκόσμιας Αλλαγής, με έδρα την Αριζόνα, οι «ειδικοί» του οποίου διατείνονται ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα «δεν συνδέεται λογικά» με την άνοδο της θερμοκρασίας. 

 

Με πληροφορίες από New York Times