Απεργία την Πρωτομαγιά

Deutsche Welle: 100.000 νέοι πρόσφυγες στην Ελλάδα το 2020

Deutsche Welle: 100.000 νέοι πρόσφυγες στην Ελλάδα το 2020 Facebook Twitter
Για «σαφώς κρισιμότερη» κατάσταση για την Ελλάδα από ό,τι το 2015 κάνει λόγο ο κ. Λογοθέτης - EPA
1

Σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα την ερχόμενη χρονιά αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικά ΜΜΕ που επικαλείται η Deutsche Welle, ο κ. Λογοθέτης επισημαίνει πως για το 2020 οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεοαφιχθέντων προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά στις 100.000.

«Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης, κάνοντας λόγο παράλληλα για μια κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για την Ελλάδα από ό,τι το 2015, καθώς οι μετανάστες είχαν προχωρήσει τότε σε άλλες χώρες της ΕΕ ενώ τώρα μένουν στα νησιά.

Προσλήψεις προσωπικού ασύλου

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επαναπροωθήσει το 2020 περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό σκοπεύει να προσλάβει περί τους 270 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου. Παράλληλα, όπως λέει, θα δημιουργηθούν νέα κέντρα πρώτης υποδοχής στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επωμίζονται σήμερα το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων που συνοδεύει τις δηλώσεις Λογοθέτη, η Γερμανία απέστειλε φέτος στα ελληνικά νησιά λιγότερους ειδικούς σε θέματα ασύλου απ΄ ότι τις προηγούμενες χρονιές. Ενώ το 2018 η γερμανική αρωγή αριθμούσε 124 ειδικούς και το 2017 130, φέτος δεν ξεπέρασε τους 80.

Die Welt: Τεράστιος όγκος αφίξεων στην Ελλάδα το 2019

Εξάλλου, νέα ευρωπαϊκή έκθεση που δημοσιεύτηκε προσφάτως και επικαλείται η Welt, κάνει λόγο για τεράστια αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, σύμφωνα με νέα, εμπιστευτική, έκθεση της ΕΕ, από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εισήλθαν στην ΕΕ συνολικά 70.002 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για έναν αριθμό αυξημένο κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι όταν είχαν καταφθάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος 47.847 άνθρωποι.

Η Ελλάδα φέρεται να καταγράφει τον μεγαλύτερο όγκο νεοαφιχθέντων από την Τουρκία, με σχεδόν 68.000 ανθρώπους ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 1.803, η Βουλγαρία με 197 και η Κύπρος με 261. Αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνει η Welt, ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από τη Συρία (14%), αλλά από το Αφγανιστάν (30%). Ακολουθούν πολίτες από το Πακιστάν (9,5%), το Ιράκ (8%) και την Τουρκία (5%).

Διεθνή
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια