Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αυστραλία - Ο καύσωνας εξαπλώνεται ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται

Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αυστραλία - Ο καύσωνας εξαπλώνεται ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται Facebook Twitter
EPA
0

Η Τρίτη ήταν η πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα στην Αυστραλία, με τον εθνικό μέσο όρο των μέγιστων θερμοκρασιών να φθάνει τους 40,9° Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2013 και ήταν 40,3° Κελσίου, υπενθύμισε η υπηρεσία. Το νέο ρεκόρ αναμένεται να σπάσει πολύ σύντομα, καθώς εξαπλώνεται κύμα καύσωνα στη χώρα που υπάρχει κίνδυνος να ευνοήσει τις δασικές πυρκαγιές οι οποίες μαίνονται στην Αυστραλία. «Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι χθες ήταν η πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45° Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας, με μια πολύ εκτεταμένη μάζα θερμού αέρα», επισήμανε η μετεωρολόγος Ντιάνα Ίντι. «Αυτός ο καύσωνας θα ενταθεί σήμερα», πρόσθεσε.

Νέα ρεκόρ ζέστης καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, όπου πυροσβέστες αγωνίζονται εναντίον πυρκαγιών που έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Το κύμα καύσωνα προελαύνει προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, προς ανατολική κατεύθυνση, όπου ήδη πυρκαγιές κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα βλάστησης και πάνω από 700 σπίτια. Οι πυρκαγιές αυτές ώθησαν πολλούς Αυστραλούς να διαδηλώσουν εναντίον της παθητικότητας της συντηρητικής κυβέρνησης της Αυστραλίας στον αγώνα εναντίον των κλιματικών αλλαγών και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ισχυροί άνεμοι στις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές

 

Σήμερα οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους της ανατολικής ακτής εναντίον της «νέας απειλής», καθώς αναμένονται ισχυροί άνεμοι με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα σε περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές εκτός κάθε ελέγχου. «Οι πυροσβέστες, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας και οι τοπικοί πληθυσμού θα βρεθούν αντιμέτωποι τις επόμενες ημέρες με μια νέα απειλή», δήλωσε ο Σέιν Φιτζσίμονς, αξιωματικός της πυροσβεστικής στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην Πολιτεία αυτή ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 45° αύριο Πέμπτη.

Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, συμπεριλαμβανομένης μιας γιγαντιαίας φωτιάς βόρεια του Σίδνεϊ. Οι αρχές κάνουν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» στη μεγαλύτερη πόλη της χώρα λόγω των τοξικών καπνών που αναπνέουν οι κάτοικοί της εδώ κι εβδομάδες.

Οι φωτιές είναι συχνές στην Αυστραλία όταν έρχεται το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου αλλά φέτος άρχισαν πάρα πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένες. Ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα πιο πολύ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM