Οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν «έλλειψη πρόσβασης» στον πελάτη τους

Οι δικηγόροι του Ασάνζ καταγγέλλουν «έλλειψη πρόσβασης» στον πελάτη τους Facebook Twitter
0

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ διαμαρτύρονται έντονα για την έλλειψη πρόσβασης στον πελάτης τους που κρατείται στη φυλακή.

Ο Ασάνζ έχει αποκλειστεί από την γνώση αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση έκδοσής του, επειδή η νομική του ομάδα δεν μπορεί να έχει επαρκή πρόσβαση σε αυτόν, επεσήμαναν ενώπιον του δικαστηρίου οι δικηγόροι του. Μάλιστα, ο 48χρονος ιδρυτής του WikiLeaks, εμφανίστηκε για ακρόαση στο δικαστήριο του Westminster μέσω βιντεοσύνδεσης.

Υπενθυμίζεται ότι είναι κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, ενώ αναμένεται πλήρης ακρόαση τον Φεβρουάριο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει συνολικά 18 κατηγορίες.Μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τον πρώην αναλυτή του αμερικανικού στρατού, για να διαρρεύσει χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ο Ασάνζ φάνηκε ότι ένιωθε άβολα καθώς περίμενε στην ακρόαση, σφίγγοντας τα χέρια του πριν τα βάλει μέσα στα μανίκια από το πουλόβερ του.

Επιβεβαίωσε το όνομά του και την ημερομηνία γέννησής του και έσπευσε να διευκρινίσει ότι ήταν Αυστραλός, αφού το δικαστήριο κατά λάθος ανέφερε ότι ήταν Σουηδός υπήκοος. Στη συνέχεια, οι δικηγόροι του υπέβαλαν αίτημα στον δικαστή, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη πρόσβασης στον πελάτη τους.

«Η νομική ομάδα αγωνίστηκε για να προετοιμάσει τα έγγραφα για την υπόθεση, καθώς ο Ασάνζ δεν είχε πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ άλλα υπόκεινται σε έρευνες μηνών» διευκρινίστηκε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, πάνω από 60 γιατροί ζήτησαν ο Ασάνζ να υποβληθεί κατεπειγόντως σε ιατρική θεραπεία και προειδοποιούν πως κινδυνεύει να πεθάνει.

Ο 48χρονος Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φυλακή στη Βρετανία, πρέπει να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο για θεραπεία, διαφορετικά μπορεί να πεθάνει ενώ βρίσκεται υπό κράτηση, σύμφωνα με επιστολή στη Βρετανή υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και στην Νταϊάν Άμποτ, η οποία είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά στους κόλπους του Εργατικού Κόματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Τόσο η σωματική όσο και η ψυχική κατάσταση του Ασάνζ πρέπει να ελεγχθούν από ειδικούς, αναφέρεται στην επιστολή. Η υγεία του επιδεινώθηκε ταχέως στη φυλακή, υποστηρίζουν οι συντάκτες της. «Αν δεν υπάρξουν επειγόντως αξιολόγηση και θεραπεία, ανησυχούμε πραγματικά, με τα στοιχεία που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα, πως ο κ. Ασάνζ μπορεί να πεθάνει στη φυλακή», αναφέρεται στην επιστολή, που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα.

 Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ