ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων και οι αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

Νόμιμοι οι γάμοι ομοφυλοφίλων και οι αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία Facebook Twitter
0

Νόμιμες είναι πλέον οι αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία ενώ και οι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου αναμένεται να αρχίσουν να τελούνται από το 2020. 

Η Βόρεια Ιρλανδία ήταν η μοναδική επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου δεν επιτρεπόταν ο γάμος μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ οι αμβλώσεις ήταν απαγορευμένες, παρά μόνο στις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ μετά τα μεσάνυχτα. Οι πρώτοι γάμοι ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου αναμένεται να τελεσθούν τον Φεβρουάριο του 2020 ενώ η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο για να θεσπίσει κανονισμούς για την παροχή αμβλώσεων. 

Καθώς η Βόρεια Ιρλανδία δεν διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο του 2017 έπειτα από ένα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και τις υποθέσεις της πλέον διαχειρίζεται το Λονδίνο. Εκμεταλλευόμενοι την πολιτική κατάσταση στην επαρχία οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις αυτές τον Ιούλιο, οι οποίες θα τίθεντο σε εφαρμογή αν δεν είχε σχηματιστεί τοπική κυβέρνηση ως τις 21 Οκτωβρίου.

Η επιστροφή στο κοινοβούλιο περίπου 30 βουλευτών, σε σύνολο 90, προκειμένου να συζητήσουν τη νομοθεσία περί αμβλώσεων είναι κυρίως συμβολική. Διότι χωρίς τη στήριξη πολλών κομμάτων και καθώς δεν μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης ο νόμος του Λονδίνου δεν μπορεί να μπλοκαριστεί.

Εκ μέρους του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος,  η επικεφαλής του Αρλίν Φόστερ ανάφερε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να μην γίνουν διαθέσιμες υπηρεσίες άμβλωσης. «Είναι μια πολύ λυπηρή μέρα. Και σε αυτούς που θα γιορτάσουν σήμερα θα έλεγα σε αυτούς τους ανθρώπους, να σκεφτούν όλους εμάς που είμαστε λυπημένοι σήμερα και που βλέπουμε αυτό ως επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε η Αρλίν Φόστερ. 

Με πληροφορίες από BBC/Euronews/ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM