Αναστασιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα η Κύπρος προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας

Αναστασιάδης: Την ερχόμενη εβδομάδα η Κύπρος προσφεύγει στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας Facebook Twitter
0

Την ερχόμενη βδομάδα προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι «σήμερα το πρωί είχαμε μια ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική συνάντηση με τον ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασα την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, αλλά αφετέρου και σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των όρων αναφοράς που να επιτρέπει την αποδοχή λύσης και από τις δύο κοινότητες».

Σύμφωνα με το Sigmalive, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, τουλάχιστον από την πρωινή συνάντηση φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, να συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς». Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε πάντως ότι το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί (ο κ. Γκουτέρες) ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αν θα απέρριπτε να τεθεί το θέμα της μορφής της λύσης σε μια άτυπη πενταμερή, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι «η θέση μας ήταν ξεκάθαρη, όπως τη διατύπωσα και στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση. Η βάση λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα».  Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική θέση για την πενταμερή, ο ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αν θα θέλουν να θέσουν κάτι άλλο στο τραπέζι από αυτού που συζητείται αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκτός συζήτησης».

Εκείνο που επιδιώκουμε, και που έχω καταστήσει σαφές στον ΓΓ, επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου, είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα.

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον ΓΓ τα όσα λαμβάνουν χώρα, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα όσα δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και Τουρκοκυπρίων περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

«Σήμερα παραθέτοντας γεύμα στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχα ευκαιρία να τους ενημερώσουμε εν εκτάσει για τα όσα αφορούν το Κυπριακό, τη συνάντηση με ΓΓ, και αφού παραθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία για τις απειλές κατά Αμμοχώστου και για την απόφαση μας να προσφύγουμε στο ΣΑ προκειμένου σε κλειστή συνεδρία να επαναβεβαιωθεί η θέση του ΣΑ στα ψηφίσματα 550 και 789. Παρακάλεσα τα πέντε Μόνιμα Μέλη, αφού ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα μας όσον αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου όπως τύχουμε της στήριξης και της απαραίτητης βοήθειας κατά τη διάρκεια ενός ανάλογου ενδεχομένου. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ανταπόκριση τόσο του ΓΓ όσο και για την κατανόηση που έτυχαν οι θέσεις μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» σημείωσε ο Kύπριος πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM