LIVE!

Η Ινδία ετοιμάζει «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Η Ινδία ετοιμάζει «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κατηγόρησε σήμερα την Ινδία ότι σχεδιάζει ένα «λουτρό αίματος στο Κασμίρ», στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όταν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα γίνει λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Χαν. Στη διαφιλονικούμενη περιοχή έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και υπάρχει μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες, αφότου η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε, στις αρχές Αυγούστου, το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ. Με βάση αυτό το ειδικό καθεστώς, το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία ενώ δεν επιτρεπόταν στους μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα ή στις ανώτατες σχολές.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό τις τελευταίες εβδομάδες.«Υπάρχουν 900.000 στρατιώτες επί τόπου. Δεν πήγαν εκεί, για να επικαλεστώ τον Ναρέντρα Μόντι, για την ευημερία του Κασμίρ. Τι θα κάνουν αυτοί οι 900.000 στρατιώτες; Θα γίνει λουτρό αίματος», επέμεινε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση, χωρίς να αναφερθεί στο φλέγον θέμα του Κασμίρ. Διαβεβαίωσε όμως ότι η χώρα του είναι «αγγελιαφόρος ειρήνης» και θέλει «να προειδοποιήσει τον κόσμο για τα τρομοκρατικά δίκτυα», αναφερόμενος στο Πακιστάν, που το κατηγορεί συχνά ότι στηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Ιμράν Χαν είπε ότι φοβάται πως θα υπάρξουν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων πυρηνικών δυνάμεων αν η Ινδία κατηγορήσει το Πακιστάν για ενδεχόμενες επιθέσεις τοπικών οργανώσεων, ως απάντηση για την καταστολή στο Κασμίρ, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι.

«Αν ξεκινήσει συμβατικός πόλεμος μεταξύ των χωρών μας, μπορεί να συμβούν τα πάντα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το Πακιστάν, μια χώρα «επτά φορές μικρότερη από τον γείτονά της», θα έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση: είτε να παραδοθεί, είτε να αγωνιστεί για την ελευθερία μέχρις εσχάτων.

«Τι θα κάνουμε; Εγώ θέτω αυτά τα ερωτήματα. Θα πολεμήσουμε» και «όταν μια πυρηνική χώρα μάχεται μέχρις εσχάτων, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες και πέραν των συνόρων της», προειδοποίησε στη μακρά, πύρινη ομιλία του ο Χαν. «Μπορεί να έχει επιπτώσεις για όλον τον κόσμο και για αυτό σας το επαναλαμβάνω, για αυτό ήρθα να σας προειδοποιήσω, όχι για να εξαπολύω απειλές», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM