Η Ινδία ετοιμάζει «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Η Ινδία ετοιμάζει «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κατηγόρησε σήμερα την Ινδία ότι σχεδιάζει ένα «λουτρό αίματος στο Κασμίρ», στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Όταν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα γίνει λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Χαν. Στη διαφιλονικούμενη περιοχή έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών και υπάρχει μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες, αφότου η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε, στις αρχές Αυγούστου, το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ. Με βάση αυτό το ειδικό καθεστώς, το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία ενώ δεν επιτρεπόταν στους μη μόνιμους κατοίκους να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα ή στις ανώτατες σχολές.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί ή έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό τις τελευταίες εβδομάδες.«Υπάρχουν 900.000 στρατιώτες επί τόπου. Δεν πήγαν εκεί, για να επικαλεστώ τον Ναρέντρα Μόντι, για την ευημερία του Κασμίρ. Τι θα κάνουν αυτοί οι 900.000 στρατιώτες; Θα γίνει λουτρό αίματος», επέμεινε ο Πακιστανός πρωθυπουργός.

Ο Μόντι είχε μιλήσει λίγο νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση, χωρίς να αναφερθεί στο φλέγον θέμα του Κασμίρ. Διαβεβαίωσε όμως ότι η χώρα του είναι «αγγελιαφόρος ειρήνης» και θέλει «να προειδοποιήσει τον κόσμο για τα τρομοκρατικά δίκτυα», αναφερόμενος στο Πακιστάν, που το κατηγορεί συχνά ότι στηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Ο Ιμράν Χαν είπε ότι φοβάται πως θα υπάρξουν νέες συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων πυρηνικών δυνάμεων αν η Ινδία κατηγορήσει το Πακιστάν για ενδεχόμενες επιθέσεις τοπικών οργανώσεων, ως απάντηση για την καταστολή στο Κασμίρ, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι.

«Αν ξεκινήσει συμβατικός πόλεμος μεταξύ των χωρών μας, μπορεί να συμβούν τα πάντα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι το Πακιστάν, μια χώρα «επτά φορές μικρότερη από τον γείτονά της», θα έχει μπροστά της μια δύσκολη απόφαση: είτε να παραδοθεί, είτε να αγωνιστεί για την ελευθερία μέχρις εσχάτων.

«Τι θα κάνουμε; Εγώ θέτω αυτά τα ερωτήματα. Θα πολεμήσουμε» και «όταν μια πυρηνική χώρα μάχεται μέχρις εσχάτων, αυτό μπορεί να έχει συνέπειες και πέραν των συνόρων της», προειδοποίησε στη μακρά, πύρινη ομιλία του ο Χαν. «Μπορεί να έχει επιπτώσεις για όλον τον κόσμο και για αυτό σας το επαναλαμβάνω, για αυτό ήρθα να σας προειδοποιήσω, όχι για να εξαπολύω απειλές», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM