Η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας και όχι η χορήγηση δανείων στη Βενεζουέλα ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Κρεμλίνο οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Νικολάς Μαδούρο

 

«Η στρατιωτικό-τεχνολογική συνεργασία... Το ζήτημα της στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας κυριάρχησε στην ημερήσια διάταξη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ υπενθύμισε ότι «πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν αποστολές ειδικού εξοπλισμού στρατιωτικής τεχνολογίας, ο οποίος χρειάζεται για να συντηρηθεί εξοπλισμός που είχε τεθεί εν μέρει εκτός λειτουργίας». Για αυτό τον λόγο- συνέχισε ο Πεσκόφ- όπως και παλαιότερα, συνεχίζεται η από κοινού συνεργασία , ώστε η ρωσική πλευρά, ως προμηθευτής αυτού του ειδικού εξοπλισμού, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

Απαντώντας στο ερώτημα, αν συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Βενεζουέλα, ο Πεσκόφ είπε: «Η Ρωσία παρέχει διαφόρων ειδών και σε διάφορες εκδοχές βοήθεια στη Βενεζουέλα, συνεργαζόμαστε με διαβουλεύσεις στους πιο διαφορετικούς τομείς. Και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί». Στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να δοθεί στο Καράκας κι άλλο δάνειο, ο Πεκσόφ απάντησε αρνητικά.

 

Αναφερόμενος στο διάλογο της κυβέρνησης Μαδούρο με την αντιπολίτευση, ο Πεσκόφ είπε ότι η ηγεσία της Βενεζουέλας επιδεικνύει την απαιτούμενη ευελιξία στον διάλογο με την αντιπολίτευση της χώρας, προσθέτοντας ότι σ' αυτό το ζήτημα χρειάζεται να υπάρχει ανταπόκριση και εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε παράλληλα ότι τα όποια προβλήματα της Βενεζουέλας πρέπει να επιλυθούν από τους ίδιους τους Βενεζουελανούς « χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων χωρών».

 

Κατά τη συνάντηση του με τον Μαδούρο στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τον διάλογο μεταξύ του προέδρου της και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Μόσχα θεωρεί οποιαδήποτε άρνηση για διάλογο ανορθολογική και επιβλαβή για τη χώρα, καθώς το μόνο που εγκυμονεί είναι απειλές κατά της ευημερίας της χώρας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS-Reuters