Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook -Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι και οι διακοπές 600.000 πελατών

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook -Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι και οι διακοπές 600.000 πελατών Facebook Twitter
0

Οι επιλογές μειώνονται για το παλαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο του κόσμου, τη βρετανική εταιρεία Thomas Cook, που αναζητά χρηματοδότες για να αποφύγει μια ηχηρή κατάρρευση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει 600.000 τουρίστες παγκοσμίως.

Πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα 200 εκατομμύρια λίρες (227 εκατ. ευρώ) που είναι αναγκαίο να βρεθούν για να ικανοποιήσει η εταιρεία τους δανειστές της, δεν θα προέλθουν από νέους, ιδιώτες επενδυτές. Η τελευταία ελπίδα για να μην χρεοκοπήσει η Thomas Cook είναι να δεχτεί η βρετανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα δάνειο οικονομικής διάσωσης. Οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης συνεχίζονται, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα ωστόσο η εφημερίδα The Times έγραψε ότι είναι απίθανο να παρέμβει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook θα συνεδριάσει αύριο Κυριακή. Θα ξέρουμε μέχρι αύριο αν θα βρεθεί λύση και αν η πρωτοπόρος εταιρεία θα επιβιώσει, πρόσθεσε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το συνδικάτο TSSA, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, σε επιστολή του προς την υπουργό Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, την Άντρια Λίντσομ, ζητά να εξεταστεί κατεπειγόντως το ζήτημα και "να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Thomas Cook με μια πραγματική οικονομική υποστήριξη». «Η εταιρεία πρέπει να σωθεί με κάθε τρόπο. Καμία σοβαρή βρετανική κυβέρνηση δεν θα προσυπέγραφε την απώλεια τόσων θέσεων εργασίας", τονίζει ο γενικός γραμματέας του TSSA, Μανουέλ Κορτές.

Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τμήμα Μεταφορών της Thomas Cook, καθώς και πολλοί πιστωτές της εταιρείας, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις εξελίξεις.

Η πιθανή χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου θα προκαλούσε σεισμό στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα. Η εταιρεία θα πρέπει να οργανώσει άμεσα τον επαναπατρισμό 600.000 τουριστών απ' όλον τον κόσμο –από αυτούς οι 150.000 είναι Βρετανοί – στη μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν και εκτιμάται ότι χρειάζονται άλλα 200 εκ. λίρες προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η Thomas Cook βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταγωνισμό σε δημοφιλείς προορισμούς, υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το χρέος της εταιρίας ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. λίρες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM