Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook -Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι και οι διακοπές 600.000 πελατών

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η Thomas Cook -Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι και οι διακοπές 600.000 πελατών Facebook Twitter
0

Οι επιλογές μειώνονται για το παλαιότερο ταξιδιωτικό πρακτορείο του κόσμου, τη βρετανική εταιρεία Thomas Cook, που αναζητά χρηματοδότες για να αποφύγει μια ηχηρή κατάρρευση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει 600.000 τουρίστες παγκοσμίως.

Πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα 200 εκατομμύρια λίρες (227 εκατ. ευρώ) που είναι αναγκαίο να βρεθούν για να ικανοποιήσει η εταιρεία τους δανειστές της, δεν θα προέλθουν από νέους, ιδιώτες επενδυτές. Η τελευταία ελπίδα για να μην χρεοκοπήσει η Thomas Cook είναι να δεχτεί η βρετανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα δάνειο οικονομικής διάσωσης. Οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης συνεχίζονται, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα ωστόσο η εφημερίδα The Times έγραψε ότι είναι απίθανο να παρέμβει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook θα συνεδριάσει αύριο Κυριακή. Θα ξέρουμε μέχρι αύριο αν θα βρεθεί λύση και αν η πρωτοπόρος εταιρεία θα επιβιώσει, πρόσθεσε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το συνδικάτο TSSA, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, σε επιστολή του προς την υπουργό Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, την Άντρια Λίντσομ, ζητά να εξεταστεί κατεπειγόντως το ζήτημα και "να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Thomas Cook με μια πραγματική οικονομική υποστήριξη». «Η εταιρεία πρέπει να σωθεί με κάθε τρόπο. Καμία σοβαρή βρετανική κυβέρνηση δεν θα προσυπέγραφε την απώλεια τόσων θέσεων εργασίας", τονίζει ο γενικός γραμματέας του TSSA, Μανουέλ Κορτές.

Η Thomas Cook απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το τμήμα Μεταφορών της Thomas Cook, καθώς και πολλοί πιστωτές της εταιρείας, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τις εξελίξεις.

Η πιθανή χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου θα προκαλούσε σεισμό στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα. Η εταιρεία θα πρέπει να οργανώσει άμεσα τον επαναπατρισμό 600.000 τουριστών απ' όλον τον κόσμο –από αυτούς οι 150.000 είναι Βρετανοί – στη μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν αρκούν και εκτιμάται ότι χρειάζονται άλλα 200 εκ. λίρες προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η Thomas Cook βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταγωνισμό σε δημοφιλείς προορισμούς, υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά και τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το χρέος της εταιρίας ανέρχεται σε 1,7 δισεκ. λίρες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM