Πόσο ισχυρή είναι η Σαουδική Αραβία;

Πόσο ισχυρή είναι η Σαουδική Αραβία; Facebook Twitter
EPA
0

Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Διαθέτει υπερσύγχρονα όπλα ωστόσο έχει ένα σοβαρό στρατιωτικό μειονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους της. 


Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα οπλοστάσια του κόσμου. Και όμως η ηγεσία της χώρας διαπιστώνει πως αυτή η στρατιωτική υπερεπάρκεια προς το παρόν δεν την βοηθάει όσο θα περίμενε. Η επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων είναι ντροπιαστική για τη χώρα, δηλώνει στην DW ο Μίχαελ Λύντερς, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής.

«Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος πελάτης αμερικανικών όπλων. Το 10% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων προορίζονται για τη Σαουδική Αραβία. Και μόλις με δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία είναι σχετικά εύκολο να προμηθευτεί κανείς, κατάφεραν οι αντάρτες Χούτι να πλήξουν την καρδιά της σαουδικής παραγωγής πετρελαίου».


Η Σαουδική Αραβία επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, δαπάνησε πάνω από 67 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2018 οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούσαν στο 8,8% του ΑΕΠ και το 2015 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ του 13%.


Μαθήματα από τους αντάρτες Χούτι
Οι τεράστιες αυτές δαπάνες δεν είναι ωστόσο σε θέση να εγγυηθούν την στρατιωτική υπεροχή της Σαουδικής Αραβίας. Το μάθημα αυτό διδάσκεται η χώρα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβασή της στην Υεμένη. Μέχρι στιγμής το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούτι μόνο από αέρος χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αντίθετα τους προηγούμενους μήνες οι αντάρτες Χούτι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν σοβαρά πλήγματα εναντίον της περιφερειακής υπερδύναμης.


Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης στρατιωτικής πρόκλησης για πόλεμο για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος. Και αυτός είναι ένας άτακτος πόλεμος, ένας ανταρτοπόλεμος. Οι επιθέσεις των Χούτι αναμένεται μάλιστα να πυκνώσουν. Δεδομένης και της έντασης στα στενά του Ορμούζ το Ριάντ αποφεύγει να οξύνει τους τόνους.

Ο Μίχαελ Λύντερς δηλώνει επ´αυτού: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η σαουδική ηγεσία δεν καθιστά υπεύθυνη την Τεχεράνη για αυτή την επίθεση. Οι σαουδαραβικές αρχές κρατούν χαμηλούς τόνους και πολύ πιθανόν να συνεννοηθούν τώρα με τους Αμερικανούς για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Το ότι η Σαουδική Αραβία θα χτυπούσε τώρα το Ιράν το θεωρώ απίθανο. Σίγουρα όμως θα υπάρξουν αντίποινα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Τι σηματοδοτεί η άφιξη του μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου στον κόσμο στη Λατινική Αμερική

Το αεροπλανοφόρο, το πιο προηγμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Διεθνή / Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και φορτηγά στη Δυτική Όχθη — Τέσσερις τραυματίες

Οι IDF ανέφεραν πως στρατιώτες έσπευσαν σε δύο χωριά, όπου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, τραυματίζοντας τέσσερις κατοίκους, ενώ έβαλαν φωτιά σε σπίτια και οχήματα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM