Κυπριακή ΑΟΖ: Έπεσαν οι υπογραφές της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ για το τεμάχιο 7

Κυπριακή ΑΟΖ: Έπεσαν οι υπογραφές της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ για το τεμάχιο 7 Facebook Twitter
0

Στην υπογραφή της αδειοδότησης της κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ εντός του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εξής Συμβόλαια:

Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και Eni (50%).

Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni.

Με τα νέα Συμβόλαια η Eni παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο Τεμάχιο 2, 50% στο Τεμάχιο 3 και 60% στο Τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο Τεμάχιο.

Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι τα συμβόλαια αυτά συμπληρώνουν την συνεργασία της Κύπρου με τις εταιρείες, σχολιάζοντας ότι οι υπογραφές αυτές αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Η πρόθεση, όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, είναι στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, να γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Επεσήμανε περαιτέρω πως η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Με πληροφορίες από Sigmalive/Philenews/ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΛΛΑΔΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Διεθνή / Τραμπ για 25η Μαρτίου: «Αντλούμε έμπνευση από την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού»

«Οι χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία, δοκιμασμένες μέσα από αγώνες και αισιόδοξες για ένα λαμπρό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σχέδιο 15 σημείων» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ιράν - Τι προβλέπει, οι όροι

Τα δημοσιεύματα για το σχέδιο αυτό έρχονται την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται κι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μετακινούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, στην περιοχή
THE LIFO TEAM